6 tips för att spara pengar på elräkningen

Det finns många vägar till mer pengar i plånboken genom smart sparande. Du kan leta upp billigare mobilavtal såväl som att aktivera ungdomar så att de betalar för sin egen skolresa. Något som är svårt att komma undan är elräkningen. Hur kan du spara på den?

Vi ska ta en titt på 6 tips som kan hjälpa dig att sänka dina elkostnader så att du får mer över för viktiga saker som du just nu inte har råd med.

Skaffa ett bättre avtal för el!

Det här är det första. Ta en titt på det avtal du har och använd dig sedan av en sajt som elavtaldirekt.se för att se om du kan få ett lägre pris såväl som bättre villkor. För att välja rätt ska du lära dig mer om vad som styr kostnaderna för elen.

Du kanske inte ens har tänkt på att du med solpaneler skulle kunna sälja el! Det finns mycket intressant att ponera då du jämför olika elbolags avtal samt alternativa metoder för energi. Sätt dig in i detta och välj sedan en väg till billigare el som passar dig.

Läcker värmen och kylan ut?

En annan viktig investering är den som rör isoleringen i ditt hem. Om du har dålig ventilation i ditt hem är det inte bra för hälsan. Men om det blir för dragigt så kommer det att kosta dig mycket mer i uppvärmnings- och nedkylningskostnader.

Ta en titt på dina fönster och dörrar. Ibland är det värt att byta ut dessa för att på så vis dra ner markant på elkostnaderna. Ibland kanske det räcker med enklare renovering som ser till att värmen inte läcker ut.

Dra ur kontakter för dina apparater

Det finns en rad apparater som drar ström trots att de inte är i användning. Du kanske inte ens har tänkt på detta. Om du inte laddar din mobil ska den inte vara inkopplad i vägguttaget.

Andra exempel på maskiner som du vill plugga ur är:

  • Kaffemaskinen
  • Brödrosten
  • TV
  • DVD-spelare
  • Mikrovågsugnen
  • Mobilladdaren

Gör ett test och jämför vad som händer med din elräkning då du under en månads tid är noga med att ta ut kontakterna från eluttagen när du inte använder en maskin.

Byt till LED-lampor

Idag vet vi att LED-lampor drar upp till 90% mindre energi än vanliga glödlampor gör. Det här är ett bra sätt att spara pengar på. Och det särskilt om du låter dina lampor stå på under dagen och natten. Det handlar inte bara om att LED-lamporna drar mindre el. De kan också förbli intakta mycket längre. Ibland 25 gånger längre än glödlampor av den gamla sorten!

Se om du kan få rabatt för vissa timmar på dygnet

Det kan vara så att elbolag erbjuder lägre priser under vissa timmar. Om du till exempel kan tvätta på natten så kanske det kostar mindre i el. Detta är något som är väl värt att undersöka så att du kan planera hur du använder din el på rätt sätt.

Använd energisnåla maskiner och lägen

Ta reda på om du kan tvätta med ett program som drar mindre el. Kanske har du lägen för dina hushållsapparater som innebär att de inte drar så mycket elektricitet. Detta kan spara stora pengar i det långa loppet. Det gäller bara att du gör det till en vana att alltid använda programmet eller läger som innebär lägre energikonsumtion.