8 sätt att sänka kostnaderna i hushållet

Med skenande inflation och energipriser och en annalkande lågkonjunktur är det inte så konstigt att allt fler svenskar undrar över hur de ska få pengarna att räcka. Vi på Ekonomitidningen har gått igenom de bästa tipsen som privatekonomerna har just nu. Här är vår sammanfattning.

1. Skaffa kontroll över ekonomin

Första steget för att sänka dina hushållskostnader är att skaffa sig full koll över ekonomin. Det är egentligen inte konstigare än att utgifterna alltid måste vara mindre än inkomsterna. Gör en enkel budget för vad pengarna ska räcka till varje månad. Det finns smidiga appar till mobilen där du kan hålla koll på alla utgifter.

2. Skaffa billigare uppvärmning

Har du en villa med element med direktverkande el är det hög tid att se över uppvärmningen. Att installera en luftvärmepump är enkelt och det kostar inte särskilt mycket. Mängden energi som du kan spara är dock imponerande. Läs gärna ett test av luft-luft värmepumpar för att avgöra vilken utrustning som lämpar sig i din bostad.

3. Installera solceller

Ett annat sätt att sänka elkostnaden rejält är att installera solceller. Många svenska hushåll kan i princip bli helt självförsörjande på el under större delen av året. Och det gäller inte bara i södra Sverige. Solceller fungerar i hela landet och dessutom är det bra för miljön!

4. Planera matinköpen

Att gå till butiken på hörnet och göra småinköp varje dag brukar bli dyrt i längden. Speciellt om du råkar vara hungrig när du handlar. Satsa på att veckohandla i stället. Då kan du åka till en större butik med lägre priser och köpa storpack för att få ännu bättre valuta för pengarna.

5. Laga mat

En portion som du lagar själv hemma behöver inte kosta mer än 10 – 20 kronor. Det är ungefär 10 gånger billigare än att äta ute! Minst. Med lite god planering kan du laga ett par måltider vid ett och samma tillfälle. Laga flera portioner och frys in så spar du dessutom tid också. Bara att värma upp eller ta med sig en låda till jobbet!

6. Använd hushållsprylarna på ett smart sätt

Du kan spara ganska mycket el genom att använda hushållsapparaterna rätt. Tvätta och diska inte förrän maskinen är full. Använd lite svalare temperatur – det brukar bli rent ändå.

Låt inte TV:n stå på när du inte tittar. Ett bra tips är att stänga av golvvärmen. Det brukar vara en riktig energitjuv!

7. Håll dig borta från butikerna

Varje sparad krona räknas men håll med om att det kan kännas lite dumt om du sparat några hundralappar på att spara el om du sedan gör av med många gånger så mycket på kläder eller prylar? Det är lättare än vad du tror att hålla sig borta från shoppingen. Måste du köpa något så kanske det går att hitta begagnat istället. Ibland kan det gå att låna av vänner istället för att köpa nytt.

8. Se över alla abonnemang

Abonnemang har en tendens att vara riktiga små tjuvar. Det som kostar någon hundralapp per månad känns kanske inte så farligt men det blir mycket per år – speciellt om du har flera abonnemang. Se över alla återkommande avgifter – TV, internet, streamingtjänster, tidningar och så vidare.