Att välja en bra mäklare inför en försäljning

När man skall sälja sin bostad är det ofta mycket man behöver tänka över och arrangera med innan en försäljning kan ske. I många fall kan en bostadsförsäljning vara en av de största affär man som privatperson någonsin gör, och då vill man självfallet att allt skall gå rätt till. Mångas önskan är självfallet att göra en så god ekonomisk affär som är möjligt och få ut mest pengar för sitt objekt. Lika viktigt (vilket många glömmer) är att göra en korrekt affär som är juridiskt korrekt och inte försätter dig som säljare i en prekär situation i efterhand. Att anlita en bra mäklare för försäljningsuppdraget är därav en mycket viktig del av en bostadsförsäljningen, och det finns några saker att tänka på gällande val av mäklare.

Välj en mäklare som har goda referenser

Det kanske viktigaste är självfallet att hitta en mäklare som innehar goda referenser och tidigare nöjda kunder. Mäklaren skall inneha såväl nöjda kunder på försäljningssidan, som på köpsidan. Man bör ha i åtanke att en mäklare även finns där för köparen och ser till att allt blir rätt och riktigt! Du kan enkelt jämföra mäklare och se deras kvalifikationer, betyg och referenser via sajter som MäklarOfferter.se.

Välj en mäklare som kan ditt lokalområde

Det är ofta en fördel med att anlita en mäklare som kan just ditt område, stad eller by. Mäklaren som innehar lokalkännedom kan ofta värdera bostaden bättre, samt hitta kunder som är intresserade. Mäklaren kan genom sin lokalkännedom även ofta presentera och marknadsföra objektet på ett bättre sätt för spekulanterna och därav driva upp priset för bostaden.

Träffa flera mäklare

En mäklare som du anlitar skall inge förtroende hos dig. Träffa därför alltid mäklaren personligen innan du skriver kontrakt om försäljning. Du bör träffa flera mäklare som du har valt ut för att därefter se vem som du får mest förtroende för, och som du anser vara bäst för jobbet. Det är viktigt att ni förstår varandra och hittar ett sätt att jobba på vid försäljningen som fungerar för er båda. Fråga gärna mäklaren om tidigare referenser som du kan kontakta, samt tidigare sålda objekt, mäklararvode och möjligheter för marknadsföring av ditt objekt.

En billig mäklare kan stå dig dyrt

Självfallet bör man se över kostnaden för en försäljning och ta reda på vad mäklaren vill ha för arvode. Därmed är det inte alltid bäst att ta den mäklare som är billigast, det brukar faktiskt vara mer lönsamt att anlita den mäklare som är bäst! En billig mäklare kan självfallet vara lika bra som en dyr, tyvärr ser resultatet ofta ej ut på det viset. Billiga mäklare eller så kallade lågprismäklare saknar ofta de kvalifikationer samt de tjänster som en lite dyrare mäklare kan erbjuda. Det kan handla om marknadsföring, juridiska tilläggstjänster samt förmåga att driva upp priset och hitta kunder. Så när du skall sälja din bostad, tänk inte billigast – tänk bäst!