Hantera bilregistret och gör bättre bilaffärer

Att handla med bilar och i synnerhet köpa bilar kan vara en svår konst att hantera för en vanlig privatperson utan förkunskaper om just bilar. Det är rentav så att många tjänar på att  kontakta en bilhandlare för köp av en begagnad bil om man helt saknar kunskaper. Är du dock sugen på att komma ner i pris på 20-30% av ditt köp av en begagnad bil, bör du lära dig att hantera de olika bilregister som finns att tillgå. Framförallt bör du fokusera på att lära dig att se över det som förr kallades bilregistret, vilket i dag heter vägtrafikregistret. Detta register innehåller värdefull information från Transportstyrelsen om alla svenska registrerade fordon. Är du ute efter att köpa en begagnad bil bör du absolut ha koll på vad för information om en bil som finns där.

Olika bilregister och dess information

I Sverige finns det flera olika källor till att få fram fordonsuppgifter och information om bilar. För enkelhetens skull kallar vi dem i texten för kort och gott för bilregister. En del tjänster är från statliga myndigheter och andra tjänster är från privata företag. Gemensamt för de flesta är att de inhämtar mycket av sin information från samma original register det vill säga Transportstyrelsens vägtrafikregister. Nedan finner du en lista på flera svenska bilregister och fordonsregister med information online.

Transportstyrelsen.se

Här hittar du uppgifter från det svenska vägtrafikregistret online. Massor av värdefull information om såväl besiktning, vem som står som ägare till bilen, skattekostnader och teknisk information. Det svenska vägtrafikregistret är en bra grund att hämta information från om en begagnad bil.

Biluppgifter.se

Det privatägda sajten Biluppgifter har på många sätt revolutionerat marknaden gällande information om fordon. Här hittar du enkelt och gratis en mängd viktig information om en bil. Du skriver bara in regnummer och söker, därefter får du en lista på massa bra info om bilen. Du ser till exempel vad bilen beräknas var värd, senaste besiktningen, stöld status, antal ägare, om bilen är köpt på kredit och mycket mer. Via en betaltjänst (39 SEK) hos dem kan du även få viktig information om bilen innehar obetalda skulder på sig.

Bilsvar.se

Bilsvar är kostnadsfri tjänst där du kan jämföra olika bilmodeller avseende ekonomi, miljö, säkerhet och teknik. Du kan söka bland över 50 000 bilmodeller, både nya och begagnade.

Kunskap är makt

Genom att veta mer om bilen du avser att köpa kommer du kunna göra bättre och tryggare bilaffärer. Med kunskap om bilen har du större möjlighet att inte köpa “grisen i säcken”, pruta på priset, samt veta vad du egentligen köper och fatta klokare beslut. Man brukar säga att “kunskap är makt” och det gäller verkligen vad gäller kunskap om bilar vid köp av begagnade sådana.