Detta bör du tänka på när du tar ett lån till ditt företag

Många gånger kan ett företagslån vara en nödvändighet för att kunna starta eller driva ett företag. I många fall nyttjas företagslån för att utvidga verksamheten, köp av inventarier eller täcka likvida behov. Anledningarna till att ett företag behöver lån kan helt enkelt vara många. Dock bör man som företagare veta att det finns en del olika typer av företagslån på marknaden, med olika kostnader och krav. I denna artikel kommer vi att gå igenom en del olika typer av lån för företag.

Företagslån utan krav på säkerhet

Denna typ av lån kallas ibland även för ”osäkrade företagslån”. De kan vara till nytta för de företag som inte har tillräckligt med tillgångar att använda som säkerhet eller för företag som helt enkelt inte vill belasta sina tillgångar genom att sätta dem som säkerhet för ett lån.

Kostnaderna för att låna på detta viset är ofta ganska höga och återbetalningstiden brukar vara relativt kort. Lånebeloppet och räntan för ett företagslån utan säkerhet baseras vanligtvis på företagets kreditvärdering, affärsplan, försäljningshistorik och andra finansiella faktorer. 

I Sverige har denna typen av lån blivit alltmer populära att nyttja för företagare och framför allt mindre företag utan reella tillgångar, eller nystartade bolag. 

Företagslån med krav på säkerhet

Ett företagslån med krav på säkerhet är en typ av företagsfinansiering där långivaren kräver att företaget lämnar en tillgång eller egendom som säkerhet för lånet. Den säkerhet som krävs kan variera, men vanliga tillgångar som används som säkerhet inkluderar fastigheter, fordon, inventarier eller företagets varulager.

När företaget erbjuder säkerhet för lånet minskar risken för långivaren, eftersom de kan sälja eller utmäta den säkerställda tillgången om företaget inte kan återbetala lånet enligt avtalet. Företaget behåller ägandet av den säkerställda tillgången under lånetiden, men om företaget inte kan betala tillbaka lånet enligt avtalet kan långivaren vidta rättsliga åtgärder för att sälja eller utmäta tillgångar och återfå de utestående beloppen.

Fördelarna med ett företagslån med säkerhet inkluderar oftast en lägre ränta jämfört med lån utan säkerhet. Långivaren har en säkerhet att luta sig mot om företaget inte kan fullgöra sina åtaganden.

Företagskrediter

En företagskredit är en typ av finansiell produkt som erbjuds till företag för att ge dem tillfällig tillgång till kapital. Det kan vara en kredit kopplat till ett konto eller ett kreditkort specifikt utformat för företag.

Företagskrediter ger företaget möjlighet att låna upp till en viss gräns, vanligtvis baserat på företagets kreditvärdighet och ekonomiska situation.