Ekonomi och planering vid byggnation av ett ridhus

Att bygga ett ridhus är en stor och spännande uppgift som kräver noggrann planering och övervägande av flera faktorer för att skapa en optimal miljö för både hästar och ryttare. Här är några viktiga saker att tänka på när du planerar att bygga ett ridhus.

  1. Storlek och utrymme: Bestäm hur stort ridhuset ska vara baserat på det antal hästar och ryttare som förväntas använda det samtidigt. Det är viktigt att ridhuset är tillräckligt stort för att rymma aktiviteter som ridning, träning och tävling.
  2. Markförhållanden: Utvärdera markförhållandena på platsen där ridhuset ska byggas. Marken bör vara plan och väl dränerad för att undvika problem med vattenansamling och leriga förhållanden.
  3. Materialval: Välj lämpliga material för konstruktionen av ridhuset. Vanliga material inkluderar trä, stål och betong. Var noga med att välja material av hög kvalitet som är hållbara och tåliga nog att motstå påfrestningar från användning och väderförhållanden.
  4. Belysning: Se till att ridhuset har tillräcklig belysning för att möjliggöra ridning och träning även under kvällstid eller i dåliga ljusförhållanden. Naturligt ljus är att föredra, men kompletterande belysning kan behövas.
  5. Ventilation: God ventilation är avgörande för hästars hälsa och välbefinnande inomhus. Planera för tillräcklig luftcirkulation genom att inkludera ventiler eller fönster som kan öppnas för att släppa ut fukt och odörer.
  6. Utrustning och ytor: Tänk på vilken typ av ytor och utrustning som behövs inuti ridhuset. Det kan inkludera sand- eller fiberspår för ridning, hoppning eller dressyr, samt förvaringsutrymmen för sadlar, träns och annan utrustning.
  7. Dränering: Se till att ridhuset är ordentligt dränerat för att förhindra vattenansamling och leriga förhållanden, särskilt om det används utomhus.
  8. Isolering och temperaturkontroll: Om ridhuset kommer att användas under kalla eller varma väderförhållanden, överväg att isolera byggnaden och installera system för temperaturkontroll för att skapa en bekväm miljö för både hästar och människor.
  9. Tillstånd och regler: Innan du börjar bygga, kontrollera lokala byggregler och föreskrifter för att säkerställa att ridhuset uppfyller alla nödvändiga krav och att du har rätt tillstånd.
  10. Budget: Upprätta en realistisk budget för byggprojektet och var beredd på att kostnaderna kan variera beroende på materialval, storlek och eventuella extrafunktioner. Planera för eventuella oväntade utgifter genom att ha en buffert i din budget.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer och planera noggrant kan du skapa ett ridhus som är säkert, funktionellt och bekvämt för både hästar och ryttare att använda under lång tid framöver.

Bygg ridhus med Sveriges mest erfarna ridhustillverkare

Tectum är ett familjeföretag som varit i branschen sedan 1975. Man har därmed en väldigt stor och gedigen kunskap med lång erfarenhet där man alltid fokuserat mycket på dem personliga kontakten med kunder. 

Ridhus från Tectum

Ridhus och stallbyggnader kan varieras i oändlighet och beställer du ett ridhus från Tectum tar man alltid hänsyn till dina önskemål och behov när vi ska bygga ditt ridhus eller stall. Naturligtvis kan de även komma med råd och förslag. Det kan till exempel vara bra att göra plats för ett hinderförråd eller skapa en smidig entré till hästen. Något som många uppskattar är när ridhuset kan användas för mer än bara att ta hand om hästarna. Du kanske har önskemål om en avgränsad del för publik och eventuellt ett café. Omklädningsrum med dusch och toalett, spolspilta, fikarum med kök är bara några av de detaljer som kan göra ett ridhus mer välkomnande. Det är även bra att försöka planera gödselhanteringen redan från start.

Att kunna använda ridhuset för mer än bara att ta hand om hästarna är en stor fördel. Tectum kan bygga ett ridhus och stall samt vara bollplank gällande dina drömmar och visioner.