En introduktion till kreditlån

Kreditlån är ett finansieringskoncept som passar både privatpersoner och företagare. Som namnet antyder är ett kreditlån på många sätt en kombination av ett kreditutrymme och ett lån, fast med ett par unika egenskaper. En del anser att kreditlån är ett bättre alternativ till SMS-lån och liknande då de i regel har bättre villkor.

Behöver du finansiera en planerad utgift eller har du svårt att få ekonomin att gå ihop? Då kan ett kreditlån vara en lösning för dig. Fast precis som med alla finansiella beslut måste du förstå hur kreditlån fungerar samt för- och nackdelarna innan du skickar in din ansökan.

Vad är ett kreditlån

Det finns idag ett stort antal aktörer som erbjuder kreditlån till svenska konsumenter. Aktörerna är inte kreditgivare på samma sätt som de aktörer som hanterar kreditkort, samtidigt är de inte heller en långivare som en storbank. Istället är ett kreditlån lite av ett mellanting som kombinerar de bästa av en kredit med det bästa av ett snabblån.

Ett kreditlån betalas ut i en klumpsumma till ditt bankkonto och därefter kan du använda beloppet till precis vad du vill: för att täcka utgifter eller för större inköp exempelvis en ny bil. Däremot har lånet villkor som snarare kan liknas vid en kredit än vid ett lån, därav liknelsen med kreditkort.

Fördelar med ett kreditlån

Den främsta fördelen med ett kreditlån är så klart det ekonomiska. Ibland behöver man extra finansiering och då är ett kreditlån perfekt. Dessa lån har ofta bättre villkor än SMS-lån vilket innebär att de är mer ekonomiskt hållbara, samtidigt som kraven för att beviljas är mer strikta.

En annan fördel med ett kreditlån är att du kan använda lånebeloppet precis som du vill. Till skillnad från ett bolån som du måste använda på den tilltänkta bostaden kan du spendera ditt kreditlån direkt på en utgift eller över en längre period.

Kreditlån kan även användas av företagare som behöver finansiera investeringar i sin verksamhet. Utgifter såsom renoveringar, service av maskiner och inköp av fordon kan med fördel underlättas med ett kreditlån.

Att tänka på innan du ansöker om kreditlån

Det finns som bekant vissa risker med att ta ett lån eller skaffa ett kreditkort. På grund av detta uppmanar vi dig till försiktighet. Dessutom finns det lagar som kräver att det genomförs en fullständig kreditupplysning på dig innan ditt lån beviljas. Därmed kommer du inte få ett kreditlån om din ekonomi inte tillåter det och risken finns att du sätter dig i en finansiell klämma.

Vidare förväntas du betala ränta och en del andra avgifter på ditt lån. Därför måste du granska villkoren för lånet noggrant innan du skickar in en låneansökan.