Fakturera utan bolag

Egenanställning och egenanställningsföretag är ett sätt för personer att arbeta som frilansare eller entreprenörer utan att behöva starta ett eget företag. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad egenanställning och egenanställningsföretag innebär, hur det fungerar, och vad som är fördelar och nackdelar med dessa arbetssätt.

Vad är egenanställning?

Egenanställning är ett sätt att arbeta som frilansare utan att behöva starta ett eget företag. Istället anställs man som konsult av ett företag som fungerar som en mellanhand mellan kunden och egenanställaren. Egenanställaren fakturerar kunden via mellanhanden och får sedan utbetalning efter att mellanhanden har dragit av sin provision och eventuella andra avgifter.

Egenanställning passar bra för personer som vill arbeta som frilansare men som inte vill starta ett eget företag och därmed kunna fakturera utan bolag.

Hur fungerar ett egenanställningsföretag?

Ett egenanställningsföretag är en typ av företag som ger självständiga arbetskraft en möjlighet att fakturera för sitt arbete utan att behöva starta ett eget företag eller bli anställd av en arbetsgivare. Istället för att skapa ett eget företag kan en frilansare, konsult eller annan självständig arbetstagare gå med i ett egenanställningsföretag som fakturerar kunden på deras vägnar och hanterar all administrativ hantering, inklusive skattebetalning och bokföring.

På så sätt kan arbetstagaren fokusera på sitt arbete och låta egenanställningsföretaget ta hand om allt det administrativa arbetet. Egenanställningsföretag är vanligt i vissa länder, såsom Sverige, men inte lika vanligt i andra länder.