Fakturera utan eget företag

Är du en av många som vill arbeta extra eller ta frilansuppdrag utan att behöva starta ett eget företag så finns det i dagens läge utmärkta alternativ till detta. Genom att använda sig av ett egenanställningsföretag kan du enkelt fakturera som privatperson utan att ha ett eget företag.

Den så kallade ”gig ekonomin” växer så det knakar i hela världen och allt fler personer livnär sig på att ta kortare frilansuppdrag och ”gig” för att få en inkomst. Tiden då man var fast anställd under längre tid är närmast förbi och projektanställningar, frilansuppdrag och konsultarbete kommer troligen bli vardag.

Så fakturerar du utan företag

Genom att signa upp dig hos ett egenanställningsföretag som Cool Company eller Gigger kan du enkelt komma igång att fakturera både privatpersoner och företag på en gång. Det tar oftast bara ett par minuter att bli medlem med Bank ID och sedan är det bara att börja arbeta och fakturera din kunder. Egenanställningsföretaget sköter administration, skatter och utbetalning av löner. För detta tar företaget självfallet ut en avgift som de drar av från din faktura, oftast mellan 2-6% av fakturans värde.

När din kund har betalat fakturan så drar egenanställningsföretaget av för sociala avgifter, skatter och betalar sedan ut lönen direkt till ditt bankkonto. 

Blir jag anställd av egenanställningsföretaget?

Ja, du blir anställd genom en så kallad (särskild visstidsanställning) som gäller endast för de timmar eller den period du utför ditt uppdrag gentemot din kund. 

Detta medför även att du har vissa arbetsrättsliga och samhällsmässiga tryggheter när du frilansar. Ofta är du knuten till kollektivavtal och försäkringar i samband med din anställning. Vissa egenanställningsföretag erbjuder även dig att kunna spara genom tjänstepension.

Vilket egenanställningsföretag ska jag välja?

Många som bara ”gigar” och frilansar någon gång ibland eller som en hobby söker sig ofta till de företag som är billigast och enklast att fakturera med. Innehar man frilansandet som sin huvudinkomst och sitt dagliga arbete söker många sig till något av de större företagen på marknaden som erbjuder kollektivavtal, försäkringar, tjänstepension och ekonomisk rådgivning, inkasso med flera tjänster. Dessa företag tar ofta ut lite högre avgifter, men man får oftast betydlig högre servicegrad och fler tjänster som ingår.