Fler och fler svenskar sparar till sina barn

Självfallet är det så att de absolut flesta föräldrar vill spara pengar till sina barn för att kunna trygga deras framtid eller se till så att de får råd med en första bostad eller till att studera. Dock kan det ibland vara svårt att veta just hur man skall spara pengar på ett effektivt sätt för att få ut mesta möjliga kapital av sitt sparande. 

I denna artikel kommer du att få information om hur du kan spara till barn och investera pengar till ditt eller dina barn effektivt och med god avkastning över tid.

Spara pengar i fonder

Att spara pengar i fonder är ett populärt sätt att investera för att öka sin förmögenhet över tid. Detta är i synnerhet lämpligt om man inte vill investera i enskilda aktier utan i flera aktier samtidigt. Genom att investera i ett antal bra fonder så får man enkelt en diversifierad portfölj med många aktier och ett större innehav som kan stabilisera avkastningen. 

Investerar man dessutom i aktivt förvaltade fonder kan man ofta räkna med en avkastning som bör överträffa jämförbara index.

Det finns olika typer av fonder såsom aktiefonder, räntefonder och blandfonder. Innan du börjar investera bör du bestämma vilken eller vilka typer av fond som passar dina behov och mål bäst.

Sparar man långsiktigt så brukar man göra bäst i att främst investera i aktiva aktiefonder som över tid brukar generera högre avkastning.

Spara pengar direkt i aktier

För den som vill engagera sig mer i sitt barn sparande och har kunskap och tid att investera i direkta bolag genom aktier kan även det vara ett mycket bra sparande. Att investera i aktier har överlag visat sig vara en effektiv strategi för att öka sin förmögenhet över tid. Sparar man långsiktigt kan man även vara beredd på att ta lite högre risker på sitt investerade kapital.

Nedan listar vi några punkter du bör tänka på när du investerar i aktier:

Lär dig grunderna i aktiehandel

Innan du börjar investera i aktier är det viktigt att lära dig grunderna i aktiemarknaden. Du bör förstå begrepp som aktiemarknad, aktier, aktieindex, aktiekurs, utdelning, etc.

Bestäm en form av investeringsstrategi

Innan du köper aktier bör du bestämma din investeringsstrategi. Detta inkluderar att bestämma din risktolerans, hur mycket pengar du vill investera, vilken typ av aktier du vill investera i och hur länge du planerar att behålla dina investeringar.

Övervaka din investering

Det är viktigt att övervaka din investering regelbundet och justera din portfölj när det behövs. Det kan också vara bra att diversifiera din portfölj genom att investera i olika typer av aktier och sektorer.

Spara pengar på ett sparkonto

Självfallet kan du även spara pengar direkt genom ett sparkonto. Dessvärre har svenska sparkonton inte så höga räntor. Det finns dock nischade mindre banker som erbjuder högre ränta på vanliga sparkonton om man är beredd att låsa pengarna en längre tid. Genom att spara pengar på ett sparkonto kommer man att få ut en så kallad “ränta på ränta” effekt om man låter kapitalet ligga kvar och förränta sig på kontot över en längre period. Ränta på ränta-effekten är när avkastningen på en investering genererar ytterligare avkastning, vilket leder till att investeringen växer snabbare över tid.

När du investerar dina pengar, så tjänar du inte bara på det ursprungliga kapitalet utan också på det belopp som ditt kapital genererar i avkastning. Om du behåller dina investeringar och avkastning över en längre tidsperiod, kan ränta på ränta-effekten verkligen påskynda tillväxten av din förmögenhet.