Hur fungerar det att ta ett snabblån?

Snabblån är en form av lån som många tar när det uppstår oväntade ekonomiska behov som kräver just en omedelbar lösning. Det kan handla om att man behöver snabb finansiering till tandläkare, ny tvättmaskin eller en resa som man måste göra. Snabblån har blivit alltmer populärt bland låntagare som söker snabb finansiering utan att behöva genomgå den långa och byråkratiska processen som traditionella banker erbjuder. I denna artikel kommer vi att undersöka snabblån mer ingående.

När är det egentligen lägligt med snabblån?

Att ta ett snabblån kan vara en användbar lösning i vissa situationer, men det är viktigt att vara medveten om när det är lämpligt att använda det och när det snarast bör undvikas. Snabba lån och krediter är inte någon långsiktig lösning på ekonomiska eller likvida problem eftersom de just är till för mer akuta ärenden. 

Om du står inför en oväntad nödsituation som oplanerade medicinska kostnader eller akut reparation av din bil, så kan ett snabblån vara en lösning för att snabbt få tillgång till pengar. Ibland kan väntetiden för att få ett traditionellt banklån hos någon av storbankerna vara för lång, och då kan ett snabblån vara ett bra alternativ. Detta gäller särskilt kvällar och helger då vanliga banker har stängt.

Har du en konkret plan för att snabbt kunna återbetala lånet kan ett snabblån vara en lämplig lösning. Till exempel om du väntar på en lön eller en inbetalning som du vet kommer att täcka lånet inom en kort tidsram. Du bör inte ta ett lån om du inte vet att du har möjlighet att återbetala det! Detta kan nämligen få förödande konsekvenser för din ekonomi.

Man bör vara väl medveten om att snabblån ofta är dyra lån med kort återbetalningstid, vilket gör att man bör ha en kontrollerad och relativt god ekonomi för att nyttja denna form av lån.

Är snabblån dyra?

Snabblån är generellt sett kända för att vara dyra lån i jämförelse med traditionella banklån eller andra typer av krediter. Det finns flera faktorer som bidrar till att snabblån har högre kostnader. 

Snabblån har ofta betydligt högre räntesatser än traditionella banklån. Detta beror på att de långivare som erbjuder snabblån allt som oftast inte utför en omfattande kreditkontroll, vilket innebär att de tar en större risk genom att låna ut pengar till personer med lägre kreditvärdighet. För att kompensera för dessa ökade risker tar långivarna ut högre räntor, vilket kommer att påverka den totala kostnaden för lånet.

Snabblån är även vanligtvis avsedda att återbetalas inom en kort tidsram, alltifrån några veckor till några månader. Eftersom långivaren vill ha snabb återbetalning är räntesatserna ofta högre för att kompensera för den korta låneperioden.

Hur går ansökan och lån till?

Liksom vid de tillfällen man ansöker om vanliga lån hos en bank eller kreditgivare bör man även när det gäller snabblån göra en noggrann jämförelse för att hitta det bästa lånet. Börja därför din ansökningsprocess med att jämföra olika kreditgivare som erbjuder snabblån för att hitta det lån som passar dig bäst. Detta kan man enkelt göra online via någon form av jämförelsesajt.

I de flesta fall ansöker man om ett snabblån direkt via kreditgivarens webbplats eller app online. Detta underlättas oftast med BankID som gör processen säker och snabb.

När kreditgivaren mottagit din ansökan kommer de att genomföra en snabb kreditprövning och därefter erbjuda dig ett lån till ett visst räntebelopp. Allt detta kan gå på ett par minuter eftersom systemen för detta är automatiserade. Det är alltså ingen person som sitter och går igenom din ansökan utan allt sker via datoriserade system. 

Om du väljer att ta lånet till de upplagda villkoren kan en inbetalning ofta genomföras inom några timmar, detta även på kvällar och helger i vissa fall.