Hur fungerar egentligen en låneförmedlare?

En låneförmedlare arbetar med just det som namnet antyder, att förmedla lån. Förmedlingen av lån sker främst till privatpersoner, men även till företag kan idag ta tillvara på denna tjänst. Förmedlarna arbetar i dag primärt med att förmedla olika typer av privatlån, men det finns även aktörer som förmedlar lån och företagslån. Vilket vi troligtvis kommer få se en större utveckling av i framtiden. Den största marknaden och kanske den mest lönsamma för förmedlaren är att förmedla blancolån, det vill säga lån utan krav på säkerhet.

Låneförmedlaren fungerar i princip som en “mäklare” mellan dig som kund och olika banker och långivare. Låneförmedlaren ger dig som kund en bra jämförelsetjänst där du enklare kan hitta olika lånealternativ och ger banken och långivaren nya kunder att marknadsföra sig emot. För dig som kund är förmedlingen helt gratis, det är långivaren som betalar en provision till låneförmedlaren för deras tjänst.

Varför skall jag använda en låneförmedlare

När du skall ta ett lån är det självklart till nytta att kunna se över marknaden för lån för att kunna hitta det lån som passar just dig och dina ändamål som bäst. I dagens lägen finns det så otroligt många aktörer på lånemarknaden så att det kan bli svårt att få en god överblick på egen hand eller genom att ringa runt eller surfa runt på långivarnas sajter. 

Genom att ansöka om ett lån genom en låneförmedlare så behöver du bara göra en enda ansökan som i stället går ut till ett flertalet banker och långivare. Skall du däremot på egen hand ta in låneofferter från flera aktörer behöver du ju göra en ny låneansökan för varje enskild aktör, vilket tar en otrolig tid. Dessutom är det inte bra för din kreditvärdighet!

En stor nytta i att anlita en låneförmedlare är just att din kreditvärdighet inte drabbas lika hårt om du ansöker genom dem. Eftersom du rent juridiskt endast skapar en stycken låneansökan kommer det bara att tas en kreditupplysning (UC) på dig. Ansöker du på egen hand hos olika banker kommer varje bank att ta en ny ansökan på dig och din kreditvärdighet kommer att rasa. Vilket självfallet inte är bra om man vill kunna låna pengar.

 Vilka krav har förmedlarna för att kunna få låna

Det är egentligen inte låneförmedlaren som ställer kraven för att du skall kunna få ta ett lån, utan bank och långivare. Olika banker och kreditgivare har olika krav för att de skall låna ut pengar, och dessa kan skilja sig åt. Några grundkrav finns det däremot att ta i beaktande som gör sig gällande hos de flesta aktörer på lånemarknaden i Sverige.

Att man är över 18 år samt medborgare eller skriven i landet är oftast en förutsättning för att kunna ta något som hels lån. Detta vare sig det gäller ett större privatlån i Sverige eller ett litet sms lån i Norge. Grundkravet är allt som oftast att du skall ha bott i landet en viss tid samt vara skattskriven där för att kunna ta lån.

De flesta långivare kräver även att du skall ha fast inkomst över 100 000 SEK årligen för att kvalificera dig för att få låna pengar.

Du skall heller ej ha betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden för att kunna låna pengar.