Investera i kryptovaluta

Att kryptovaluta har blivit trendigt de senaste åren råder det inget tvivel om. Det diskuteras flitigt i såväl media som hos bankernas investerare. Kryptovaluta såsom Bitcoin har blivit en handelsvara och ett investeringsinstrument som nu blir taget på största allvar och säkerligen är här för att stanna. Kanske inte i sin nuvarande form, men att pengar och valutor kommer att bli mer digitala och decentraliserade i framtiden råder den nog inget tvivel om.

Så att köpa kryptovaluta eller investera i det har de senaste två åren blivit mycket mer populärt. I samband med coronapandemin ökade trycket på att investera i och köpa kryptovalutor.

Två sätt att investera i kryptovaluta

I regel kan man säga att det finns två sätt att investera i kryptovaluta. Precis som om du vill investera i en råvara, låt oss ta exemplet guld. Du kan antingen köpa fysiskt guld, så som guldtackor och guldmynt som investering eller köpa ett värdepapper som följer kursen på guldet.

Precis samma sak gör sig gällande för kryptovaluta. Du kan köpa valutan direkt och äga den själv i din digitala plånbok, eller så kan du investera i ett certifikat som följer valutans kursutveckling.

Att köpa och äga kryptovaluta direkt

Om du vill köpa kryptovaluta och direktäga den skall du först och främst inneha en digital plånbok “wallet” att förvara valutan i. Många kryptomäklare som säljer valuta erbjuder dig även att skapa en plånbok direkt hos dem.

Därefter söker du dig till en kryptomäklare som säljer kryptovaluta. Det finns flera att välja mellan som erbjuder dig att kunna köpa olika valutor. Hos en del kan du köpa valutan direkt med Swish och Bank ID och få valutan direkt. En sådan aktör på den svenska marknaden är Safello. Hos dem kan du även skapa en krypto plånbok eller “wallet” att förvara din valuta i.

Här kan du köpa kryptovaluta direkt i Sverige

Safello.se

Binance.com

Trijo.co

Investera i värdepapper

Du kan även köpa värdepapper som följer kursen hos en kryptovaluta. Värdepapperna är certifikat som följer en viss valutas kursförändringar ofta med hävstångseffekt. Denna typen av certifikat erbjuds i dag av de flesta banker och nätmäklare som Avanza och Nordnet eller av din egen bank. 

Genom att köpa ett värdepapper som följer valutan äger du den inte utan är endast exponerad mot marknaden. Detta är kanske det absolut vanligaste sättet att investera i och spekulera i kryptovalutor.

Varför skall jag investera i kryptovaluta?

Precis som alla investeringar bör man sprida sina risker och äga olika typer av tillgångar. Detta kallas för att diversifiera sitt innehav. Kryptovaluta har blivit en form av tillgångsslag som de flesta större investerare innehar i sin portfölj i dagens läge, och småspararna följer med.

I en investeringsportfölj innehar de flesta seriösa investerare en del aktier, råvaror, räntepapper och fastigheter. Självfallet kanske inte direktägt utan värdepapper som exponerar sig mot detta. Därav är det heller ej konstigt att många nu väljer att plocka med kryptovaluta även i investeringsportföljen.