Kan man köpa ett fritidshus med ett privatlån?

Att köpa sig en sommarstuga eller ett fritidsboende är många personers högsta dröm. Och det behöver heller ej kosta så mycket om man kan tänka sig att köpa sig en stuga eller ett boende som ligger lite utanför sveriges storstadsregioner. Det är faktiskt inte helt ovanligt att man kan hitta mindre torp och stugor särskilt i sveriges norra delar av landet för mellan 100 000-200 000 kronor och ibland ännu billigare. I synnerhet norra inlandet har många billiga sommarhus om man söker på sajter såsom Hemnet.

Dock kan det självfallet vara så att man behöver låna till fritidshus för att kunna bekosta det. Det är då inte ovanligt att man som privatperson kan utöka sitt befintliga bolån för att få ut kapital till köpet. Men många personer saknar den förmågan och kan då istället ta ett vanligt privatlån, eller konsumtionslån för att i stället bekosta sitt fritidsboende.

Hur fungerar privatlån för köp av fritidshus

Ett privatlån är en form av konsumtionslån eller blancolån där du lånar pengar utan att banken kräver någon säkerhet för lånet i fråga. Detta gör att du inte behöver betala kontantinsats för fritidshuset, utan kan låna på hela beloppet, samt att banken ej tar fritidshuset i pant och som säkerhet för lånet. 

Privatlån kan du söka hos de flesta banker och kreditgivare. Dock skall man ha i åtanke att ränta och kostnader för lånet ofta är högre än om du skulle kunna ta ett bolån eller utöka ditt befintliga bolån.

Det är därför viktigt att du kan få ner priset på lånet så mycket du kan genom att jämföra flera olika banker och kreditgivare på marknaden.

Bolån för köp av sommarstuga

Du kan självfallet även ta ett bolån i de flesta fall om du önskar att köpa en sommarstuga. Dock finns det vissa krav för att du skall kunna få ta just bolån.

När du tar ett bolån måste du på egen hand kunna betala en kontantinsats för lånet på minst 15% av den totala kostnaden, samt lämna säkerhet för lånet, vilket oftast sker genom huset i fråga. Har du flera andra lån kan det även bli svårt att få ta just bolån. En del banker har speciellt anpassade lån för att köpa just fritidshus. Bolån och fritidshuslån är i regler lägre prissatta och innehar bättre villkor än vad privatlånen innehar.

Utöka befintligt lån

Ett av de vanligaste sättet att få tillgång till kapital för att köpa ett fritidshus är faktiskt att utöka sitt befintliga bolån. Detta är självfallet bara möjligt om du har låga nuvarande bolån samt ekonomi som tillåter dig att utöka lånet. Belåningsgraden får inte överstiga 85% av det samlade värdet på dina fastigheter. I sedvanlig ordning kommer banken eller långivaren att göra en kreditbedömning av din personliga ekonomi och ta in personliga ekonomiska upplysningar för att kunna utöka ett bolån. Det kan till exempel vara svårt att få utöka sitt bolån om man är pensionär, varför många då väljer att ta ett privatlån istället.