Kan man skaffa kreditkort trots betalningsanmärkning?

År 2020 hade närmare en halv miljon svenskar skulder till Kronofogden. Det innebär att cirka 9% av den vuxna befolkningen har betalningsanmärkningar vilket resulterar i ekonomiska begränsningar för dessa personer, till exempel blir det mycket svårare att ta ett lån eller beviljas ett kreditkort.

På grund av detta är det många som undrar om man kan ansöka om kreditkort trots att man har en betalningsanmärkning, något vi idag tänkte försöka svara på. För även om det är svårt att få ett kreditkort med en obetald skuld, så är det inte nödvändigtvis omöjligt.

Vad är en betalningsanmärkning?

Till en början behöver vi reda ut vad en betalningsanmärkning faktiskt är och framför allt vem det är som registrerar dem då det råder stora oklarheter kring just det.

En betalningsanmärkning – i folkmun kallad en prick i registret – är en anmärkning som görs på personer som, av olika anledningar, har hamnat i ekonomisk knipa. Anledning till detta är för att man vill skydda privatpersoner från att skuldsätta sig ännu djupare och samtidigt skydda lån- och kreditgivare från kunder med dålig kreditvärdighet.

I regel får man en betalningsanmärkning så fort man har en obetald skuld som hamnar hos Kronofogden. Däremot är det inte Kronofogden eller någon annan myndighet som ansvarar över betalningsanmärkningar, utan det ansvaret faller på privata aktörer.

Vem registrerar betalningsanmärkningar?

Idag är det framför allt tre företag som registrerar betalningsanmärkningar i Sverige nämligen UC (tidigare Upplysningscentralen), Bisnode och Creditsafe. Dessa aktörer får sina personuppgifter direkt från Skatteverket, Kronofogden och andra myndigheter. Uppgifterna ligger sen som grund för betalningsanmärkningar.

På grund av detta är det inte alltid säkert att en skuld registreras hos alla tre kreditupplysningsföretag, vilket är ett av sätten man kan få ett av de bästa kreditkorten trots att man har en anmärkning. Det är dock högst osannolikt.

Kreditkort som godkänner betalningsanmärkningar

I Sverige finns det lag på att alla kreditgivare måste genomföra en kreditupplysning på de som ansöker om kreditutrymmen. Därför kan man inte undgå att få ens ekonomiska bakgrund granskad när man ansöker om ett kreditkort, varför din ansökan med största sannolikhet kommer nekas om du är skuldsatt.

Har man dock möjlighet att påvisa att man styrt upp sin ekonomi sedan anmärkningen registrerades så finns det en chans att man kan godkännas ändå. Låt oss sig att du hade en skuld som gav dig en anmärkning men att skulden sedan dess är återbetald och du kan påvisa att du har en stadig inkomst. Då finns det en chans att du kan beviljas en kredit eller ett lån trots skulder om du tar kontakt med kreditgivaren.

Tänk bara på att betalningsanmärkningar och kreditupplysningar finns för att skydda dig. Det är med andra ord inget du vill försöka fiffla med då risken är att du skuldsätter dig ännu mer.

Alternativa lösningar om din ansökan nekas

Om du inte kan ansöka om ett kreditkort på grund av en betalningsanmärkning så finns det alternativ. Du kan exempelvis ansöka om ett debetkort från exempelvis Lunar eller PFC. Ett debetkort fungerar i princip som ett vanligt bankkort fast med extra fördelar såsom spartips, ekonomisk översikt och rabatter i utvalda butiker.