Lån till pensionärer – så fungerar det och så gör du

Lån till pensionärer

Som pensionär kan du självfallet ta lån som alla andra, dock kan förutsättningar och krav från bankens sida skilja sig ganska rejält. I huvudsak bygger bankerna alltid sina lån på riskbedömningar av din ekonomi och om hur du som kund har förmåga att kunna betala av på lånet. I de flesta fall utgår bankerna och kreditgivare överlag på den inkomst du innehar, det vill säga din totala pension som du får ut varje månad. Om du sitter inne med mycket pengar på banken eller äger ett hus, brukar dem dock inte vara speciellt intresserade av, det är betydligt mer intresserade av din månatliga inkomst! Detta gör dessvärre att många pensionärer som ej har så hög inkomst från sin pension får mycket svårt att låna pengar trots att de kan äga en högt värderad bostad.

Vad är hypotekslån till pensionär?

Någonting som blivit smått populärt de senaste åren är att som pensionär ta ett så kallat hypotekslån från ett företag som heter Hypotekspension. De erbjuder ett specialanpassat lån för personer över 60 år som äger en bostad som ej är högt belånad. Bostaden nyttjas i detta fallet för att kunna ta ett lån och låta huset stå som säkerhet för lånet. Hypotekspension är en så kallad kapital frigörings kredit som innebär att du lånar pengar på värdet av din bostad och kan få ut dessa pengar månadsvis eller direkt. I kontrast till ett vanligt bolån så betalar du inga löpande kostnader för ditt lån som till exempel ränta eller amorteringar. Ränta och amorteringar betalar du in när du väljer att lösa ditt lån, sälja din bostad eller då du avlider.

Bostadslån till pensionärer

Att få bolån som pensionär kan vara betydligt svårare än för den som är arbetande. Detta eftersom även godkänner bostadslån beroende på dina inkomster. Dessutom brukar bankerna vilja skriva lånen på en betydligt längre tidsperiod, vilket din ålder kan sätta käppar i hjulet för.

Om du vill ta ett bolån som pensionär gäller det att du samt din medsökande, vilket kan vara bra att ha innehar en god månatlig inkomst över en längre tidsperiod. För att öka dina chanser att få ett bolån kan du försöka maximera din månadsinkomst genom att förkorta utbetalningsperioden av din pension och istället få högre utbetalningar. Du bör även söka lånet tillsammans med en annan person, en så kallad medsökande.