Lån utan UC – vad är det för någonting och hur fungerar det?

Att ta ett lån kan vara en förvirrande process. Det finns en hel del termer och villkor att läsa in sig på och det är inte konstigt om man känner att man inte har koll på alla bitar på en och samma gång. En sak som är oerhört sammanlänkat med låntagande är en kreditupplysning.

Men vad är det egentligen? Om du någon gång har tecknat upp dig på ett lån med en bank så har du med allra största sannolikhet också varit föremål för en kreditupplysning. Precis som namnet antyder så är detta information kring en låntagares privatekonomi och om huruvida det är en god idé att låna ut pengar till den här personen eller inte.

Vad är UC för någonting?

UC står för Upplysningscentralen och är Sveriges största företag för kreditupplysning. UC startade som ett samarbete mellan Sveriges största banker men drivs nu för tiden som ett helt fristående bolag. Detta är vad som används av banker och en del låneföretag för att sedan ha en kreditvärdering att grunda ett beviljande eller nekande av lån på.

Banker tar alltid en UC

Alla Sveriges stora banker tar alltid en UC. Detta gäller oavsett om man ska teckna upp sig på ett stort bolån eller bara på ett mindre privatlån. Om man vill ta ett lån utan UC så behöver man alltså söka sig till en fristående långivare som erbjuder lån utan kreditvärdering. Dessa lån för i regel med sig en något högre ränta än om man väljer att teckna ett lån där det tas en UC.

För vem kan ett lån utan UC vara en potentiell lösning?

Ett lån utan UC kan primärt tillämpas i tre separata situationer. Det kan först och främst handla om att man har en del betalningsanmärkningar och dyra lån och krediter som ligger och tickar varje månad. Om så är fallet så kan ett samlingslån utan UC vara ett effektivt sätt att få saker och ting på rätt köl igen. Ett samlingslån är ett oerhört kraftigt verktyg, men det är väldigt viktigt att man ser till att räkna på kostnaderna innan man skriver under på lånet för att försäkra sig om att man faktiskt har råd att låna.

Den andra situationen är om man vet med sig att man inom kort tid efter att lånet har tagits kommer att ta ett större lån, såsom exempelvis ett bolån. Det är nämligen så att ens kreditvärdighet sänks en smula varje gång man ansöker om ett lån. Detta byggs självklart upp igen över tid, men om man behöver låna till en bostad inom en snar framtid så kan det vara värt att undersöka lån utan UC närmare.

Den tredje är om man behöver låna till någonting absolut nödvändigt trots att man har en ekonomisk situation som gör det svårt att bli beviljad med UC. Det kan handla om att man behöver köpa en bil för att kunna ta sig till sitt arbete, eller för att utföra nödreparationer på sitt hem.

Läs mer här om vikten att jämföra lån

Oavsett om du väljer att teckna ett lån som tar en UC eller inte så är det oerhört viktigt att man gör en jämförelse av alla olika långivare. Idag så finns det ofta uppemot 50 olika långivare och alla dessa erbjuder lån med olika villkor. Genom att använda sig av en jämförelsetjänst, exempelvis som en sådan som man hittar hos finansruset.se så kan man lättare få en förståelse kring vilka olika alternativ som finns tillgängliga. Detta är en ovärderlig resurs att använda sig av och kan hjälpa dig som låntagare att ta ett mycket mer informerat och bättre beslut.