Låna pengar utan kreditupplysning hos UC

Att låna pengar kan ibland vara en nödvändighet för många människor. Det kan handla om att man är i akut behov av kapital för till exempel tandvård, en ny diskmaskin eller något annat som man kan behöva få tillgång till snabbt. Ett snabbt och mindre lån kan då vara ett bra sätt att akut lösa de likvida problemen för att kunna bekosta det man är ute efter.

I de absolut flesta fall sker en sedvanlig kreditprövning av en person som avser att låna pengar. Detta för att se över din kreditvärdighet och bestämma vilken risknivå lånet kan bestämmas ligga i för bankens räkning. Efter din kreditvärdighet bestäms till exempel hur mycket du kan få låna och till vilken ränta lånet kan ges. 

Denna kreditprövning går oftast genom Upplysningscentralen ofta förkortat UC . UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag som tidigare samägdes av storbankerna i Sverige men som sedan 2018 ägs av det finska företaget Enento Group.

Genom att kreditbolagen och banker tar en kreditupplysning genom UC sjunker dessvärre ofta automatiskt din kreditvärdighet, vilket kan vara skadligt om du avser att låna pengar i framtiden eller från flera olika banker. Det kan då vara en god idé att ta ett lån utan uc för att inte försämra kreditvärdigheten.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning används för att delge information om en persons ekonomiska förehavanden, samt ekonomisk historisk och nuvarande situation. En kreditupplysning kan se ut på lite olika sätt beroende på hur mycket data som banken eller kreditgivaren begär att få ut. Det finns olika typer av nivåer på upplysningarna som ger tillgång till olika mycket information och data.

Genom en kreditupplysning får banker och kreditgivare reda på om du har skulder, lån i andra banker, samt betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden. En mer fullständig kreditupplysning kan även delge information om din privata ekonomi såsom inkomster och deklarationer med mera. 

Företag som banker, kreditgivare och låneinstitut använder sig av kreditupplysningar för att bedöma om du är betrodd att låna pengar, samt avgöra din kreditvärdighet. Har du hög kreditvärdighet kan du låna mer pengar och till bättre ränta, har du låg kreditvärdighet kan du oftast ej låna pengar alls eller mindre pengar och till högre ränta, eftersom banken anser att de tar en större risk att låna ut pengar till dig.

Vad sker när jag tar ett lån utan UC?

Anledningarna till att man vill ta ett lån utan att banken eller kreditgivaren tar en kreditupplysning just genom Upplysningscentralen (UC) är främst att man ej vill få en UC- förfrågan registrerad på sig. Detta eftersom det kan försämra dina chanser att låna pengar i framtiden om du har många upplysningar tagna genom just UC. Det kan även bidra till att du får svårare att ta ett större lån om du skulle behöva det i framtiden.

Tar man ett mindre lån kan det därav vara av stort värde att ta just ett lån utan UC, hos en aktör som tar kreditupplysningar genom något annat kreditupplysningsföretag. 

Det som sker då du tar ett lån utan UC är att kreditgivaren kommer att ta en kreditupplysning från någon annan aktör som delger dem med kreditupplysningar. Det finns nämligen flera företag som agerar i denna bransch. Vanliga företag som banker och kreditgivare arbetar med i Sverige är Bisnode och Creditsafe. 

Vid de fall du tar ett lån hos en aktör som ej nyttjar UC kommer de troligtvis att ta en kreditupplysning på dig hos någon av dessa aktörer i stället. Detta gör dock att din kreditvärdighet hos just UC kommer att vara intakt.