Låna pengar utan UC

När du ansöker om lån så tas det alltid en kreditupplysning. Det finns dock olika kreditupplysningsföretag, och vilket som används kan ha stor betydelse för din ekonomi då det påverkar din kreditvärdighet. Här går vi igenom vad UC är, vad skillnaden är mellan olika kreditupplysningar och hur man lånar pengar utan UC.

Vad är kreditupplysning?

En kreditupplysning är en översikt över en persons ekonomiska förutsättningar, och detta använder långivare för att göra en riskbedömning när du ansöker om ett lån. Kreditupplysningen används för att långivaren ska kunna avgöra om lånet kan beviljas, men den används även för att avgöra vilken ränta du får. Kreditupplysning används inte enbart när man ansöker om lån, utan även vid andra tillfällen. Det kan vara när du tar någonting på avbetalning, när du skaffar ett abonnemang eller när du ska hyra en bostad. När det gäller lån så måste långivaren ta en kreditupplysning enligt lag, men det finns olika kreditupplysningar.

Skillnaden mellan UC och andra kreditupplysningar

UC är förkortning för Upplysningscentralen, och med UC menar man oftast en kreditupplysning från UC. Detta kreditupplysningsföretag ägs av de stora svenskarna bankerna SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank. UC ger samma information som andra kreditupplysningsföretag, men ändå är skillnaderna stora. När en kreditupplysning tas genom UC så påverkar den kreditbedömningen, vilket i sin tur innebär att den påverkar möjligheten att låna pengar i framtiden samt vilken ränta man erbjuds. Flera kreditupplysningar från UC kan innebära att man inte kan låna pengar alls. Kreditupplysningar från UC syns i alla framtida kreditupplysningar. En kreditupplysning sparas dock bara i 12 månader.

Kreditupplysningar från andra kreditupplysningsföretag än UC påverkar dock inte din kreditvärdighet, och är heller inte synliga i framtida kreditupplysningar utan visas endast av den som har tagit kreditupplysningen.

Hur man lånar pengar utan UC

Det finns som sagt andra alternativ än UC, som är bättre på så sätt att de inte påverkar kreditvärdigheten. Exempel på dessa är till exempel Creditsafe och Bisnode. Som du redan har förstått så är det en bra idé att försöka ta lån utan UC om det är möjligt, men hur gör man då detta?

Hos långivaren, och även låneförmedlare, står det ofta vilket kreditupplysningsföretag de använder. Om man inte hittar denna information så kan man kontakta långivaren innan och fråga vart de hämtar sina kreditupplysningar. På så sätt kan man undvika att ansöka hos någon som använder sig av UC. Även om UC är ett sämre alternativ när det gäller just kreditvärdighet så har detta dock inte alltid stor betydelse. Om man nästan aldrig lånar pengar och får en kreditupplysning från UC så kommer den kanske aldrig ens märkas, eftersom den försvinner efter ett år.

Vill man undvika risken att behöva göra flera ansökningar, och kanske även få flera kreditupplysningar från UC, så kan det vara en bra idé att använda sig av en låneförmedlare som endast tar en kreditupplysning trots att ansökan skickas till flera långivare.