När kan ett sms lån vara aktuellt att ansöka om

För många kan sms lån vara synonymt med skyhöga räntor, konstiga avgifter och osynliga villkor som ej redovisas i reklamen. Så ser dock inte riktigt marknaden ut längre eftersom den kraftigt reglerats de senaste åren på grund av strängare lagstiftning 2014. Marknaden har därmed självsanerats ganska kraftigt och de ”skumma” aktörerna är borta. Många sms lån är dock så kallade högkostnadskrediter, men lånen betalas även av snabbare vilket påverkar den totala kostnaden för lånet. 

Det man framför allt behöver tänka på för att hitta ett bra sms lån är att jämföra flera aktörer på marknaden för att hitta ett lån som passar just dig och dina behov. Detta eftersom villkor, ränta och avgifter kan se olika ut.

Varför ansöka om ett sms lån?

Anledningarna till att man som privatperson behöver ansöka om ett sms lån är självfallet många. Men ofta handlar det om att man behöver låna en mindre summa pengar för en kortare tid. Detta är någonting som de ordinarie storbankerna ofta är ovilliga att hjälpa till med, varför just sms lån är ett gott alternativ. Eller de facto kanske det enda alternativet att tillgå.

Sms lån kan även vara det enda alternativet till ett vanligt privatlån för personer som har lägre inkomster eller innehar en sämre ekonomisk historik. Storbankerna i Sverige är ofta väldigt hårda i sina krav på utlåning, även om det så bara gäller mindre summor. Här kan nischade småbanker och mindre kreditgivare vara ett alternativ, dock med genomsnittligen högre ränta.

Kan jag ansöka om ett sms lån

I regel kan man säga att de flesta som innehar ett svenskt personnummer och någon form av inkomst kan ansöka om sms lån. Det finns dock många olika aktörer på marknaden som innehar skiftande krav. Se därför över kraven och förutsättningarna hos kreditgivaren innan du ansöker.

Man kan dock se en tendens till ett antal huvudkrav som de flesta kreditgivare tillämpar:

  • Svensk medborgare
  • Över 18 år
  • Inkomst minimum 8000 SEK i månaden
  • Ej ärende hos Kronofogden

Det finns även andra faktorer du bör tänka på för att du skall kunna ta ett sms lån och det är att du ofta behöver tillgång till en dator eller smartphone med tillgång till BankID. Det är nämligen väldigt sällan det i dagens läge går att ansöka om lånet med just ett sms. Just namnet “sms lån” är i realiteten bara en gammal kvarleva från förr då man lånade just via sms. I dag sker allt som oftast låneansökan via kreditgivarens hemsida eller app och då krävs det BankID.