Så blir du beviljad ett lån

Att bli beviljad ett lån är de flestas önskan vid ansökan. Ingen vill såklart bli nekad ett lån när man är i behov av pengar. Men det är inte alltid så lätt att bli beviljad ett lån och det finns många faktorer som spelar roll.

Om du exempelvis har en svag kreditvärdighet så kan det vara en bidragande orsak till varför du inte blir beviljad ett lån. Detsamma gäller om du redan har många aktiva lån eller exempelvis en skuld hos Kronofogden. Det kan också sätta käppar i hjulet för dig som ansöker om ett lån.

Här tänkte vi dock ge några konkreta tips på hur du kan göra för att öka dina chanser att bli beviljad ett lån utifrån dina förutsättningar.

Några anledningar till varför du kanske blir nekad lån

Först och främst tänkte vi titta på några anledningar som är vanliga till varför man ofta blir nekad lån. Nedan kan du se de sex vanligaste orsakerna till varför många låneansökningar inte blir beviljade.

· För låg kreditvärdighet

· Många UC-förfrågningar

· Avsaknad av inkomst eller låg inkomst

· Betalningsanmärkningar hos Kronofogden

· För många aktiva lån

· Grundkraven uppfylls ej

Känner du igen dig i något av ovanstående? Faktum är att många av de som ansöker om lån ofta får avslag på grund av just dessa anledningar. Men hur kan du då göra för att öka dina chanser att bli beviljad ett lån? Vi vill börja med att säga att det finns tyvärr inget lån som beviljar alla, även om många önskar det. Däremot finns det långivare som har en högre beviljandegrad än andra.

Öka dina chanser att bli beviljad lån

Det första du bör tänka på för att öka dina chanser att bli beviljad lån är att undvika att samla på dig förfrågningar. Många tidigare låneansökningar kan vara en anledning till varför man blir nekad lån.

Du bör även se till att ha en deklarerad inkomst som motsvarar långivarnas minimumkrav. Var noga med att kontrollera detta innan du ansöker om ett lån.

Om du vet med dig att du har många aktiva lån redan så bör du i största möjliga mån undvika att ta ytterligare lån, dels på grund av att chansen är större att du kommer att få avslag, men också med anledning av att det kan göra att du får svårt att betala av alla lån samtidigt.

Om du har låg kreditvärdighet sedan tidigare så bör du vänta till att den har blivit starkare innan du ansöker om fler lån. Att ansöka om nya lån när man har låg kreditvärdighet är ofta en orsak till varför man får avslag. Dessutom bidrar det till att man försämrar sin kreditvärdighet ytterligare.