Så får du lägre ränta på ditt lån 2023

Marknaden för lån och krediter har verkligen vuxit till sig de senaste åren. Det kan göra det svårt att veta vilken långivare man ska vända sig till när man behöver ansöka om ett lån. Som låntagare hänger det även på dig att se till att lånet är så lönsamt som möjligt för dig. Det finns goda alternativ. Nedan diskuteras det hur du kan låna pengar tryggt med Likvidum, och ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lånet blir så bra som möjligt för dig och vad du kan göra för att få så låg ränta det bara går. 

Höj ditt kreditvärde innan du ansöker om lån

Det första du kan göra för att få lägre ränta på ditt lån är att se till att ditt kreditvärde är så bra som möjligt innan du ansöker om lånet. Enkelt uttryckt innebär det att du betalar tillbaka alla dina skulder. Det första du kan göra är att se till att alla dina senaste räkningar är betalda innan du skickar in en låneansökan. 

Har du andra skulder är det bäst för kreditvärdet om du kan betala tillbaka dem innan du tar ett nytt lån. Det är helt klart lättare sagt än gjort. Men vad du kan göra är att avsluta kreditkort i ditt namn om de är oanvända. Du kan även säga upp abonnemang och avbetalningar du inte behöver. Det kan gälla Netflix, Spotify, YouTube Premium och liknande 
prenumerationer. 

Att endast säga upp en eller två prenumeration kommer kanske inte göra någon större skillnad, men om du har väldigt många olika kan det vara bra att göra dig av med vissa av dem. Speciellt de som du vet att du inte använder så ofta. Du kan kontakta kreditupplysningsföretag och ta reda på vad ditt kreditvärde ligger på. Det kan ge dig en god överblick för vad du kan behöva göra innan du ansöker om lån. 

För mer information om kreditvärde och hur du ansöker om lån med ett lågt kreditvärde kan du läsa vår artikel om ämnet här.

Låna inte mer än du behöver, men låna tillräckligt

Ditt kreditvärde gynnas inte av att du har flera lån samtidigt. Det är därför väldigt viktigt att du planerar noga och gör en budget för vad lånet ska användas till. Ditt mål bör vara att du endast ska ta ett lån som täcker alla kostnader du behöver täcka. Om du inte lånar tillräckligt mycket första gången kan du tvingas ta ett nytt lån. Ditt andra lån kommer ha en högre ränta eftersom du redan har ett aktivt lån. 

Vidare så är det viktigt att du inte heller lånar mer än vad du behöver. Ju högre lånekostnaden är, desto större är långivarens risk för lånet. Detta kan i sin tur leda till att räntan och avgifterna höjs. Återigen, gör tydliga beräkningar på vad pengarna ska användas till. Ska pengarna exempelvis användas till en familjesemester kan det naturligtvis vara svårt att veta exakt vad hela resan kommer kosta. Men gör så goda kalkyler det går. När resan väl är igång får du se till att hålla dig inom budgeten för lånet. 

Ansök inte om för många lån på för kort tid

Det är också viktigt att du inte ansöker om för många lån. För många ansökningar kan sänka ditt kreditvärde även om du inte blir beviljad lån eller accepterar lånet. Se därför till att du har budgeten färdigplanerad, skulder och räkningar betalda, samt att lånets syfte är tydligt innan du faktiskt skickar in din låneansökan. 

Ha en återbetalningsplan innan du tar lån

Det är bra om du vet hur du ska betala tillbaka lånet. Långivaren kommer så klart sätta ihop en återbetalningsplan med löptid, månadskostnader och ränta. Även om Likvidum erbjuder flexibla lösningar på återbetalning, så är det väldigt viktigt att du själv vet vad din ekonomi klarar av. För din del är det bra om du redan innan du ansöker om lånet har planerat hur du ska betala tillbaka skulden. 

Hur mycket du kan betala varje månad bör diktera hur mycket du har råd att låna. Det är väldigt viktigt att inte låna mer än vad du har råd med. Lån kan bli väldigt dyra när du hamnar efter i betalningarna. Det är då dröjsmålsränta och förseningsavgifter läggs på.

Ta lån med säkerhet

Med Likvidum kan du få lån på upp till 500 000 kr. Vad du kan använda pengarna till är mycket. Det kan vara till att köpa en bil eller kontaktinsats för en lägenhet. Om du ska köpa något konkret (till skillnad från en familjesemester), så kan det vara en mycket god idé att ta lån med säkerhet. 

Lån med säkerhet har i regel lägre ränta än de lån utan. Säkerheten är, som namnet antyder, en garanti och en säkerhet till banken eller långivaren. Det innebär att om du av någon anledning inte har möjlighet att betala lånet så kommer banken och tar den varan du har köp med hjälp av lånet. Har du ett billån med säkerhet kan de alltså ta bilen som betalning om du inte klarar av att betala skulderna. 

Vill du hellre ha ett lån utan säkerhet så läs på om villkor, krav, återbetalning, etc, innan du accepterar lånet.

Ansök om ett specifikt lån för ditt syfte

Likvidum erbjuder olika låneformer som billån, bolån, personliga lån, och kreditkortslån. Så beroende på anledningen till att du söker lånet så bör du titta noga på, och jämföra, deras olika lån. Det kan finnas ränteskillnader eller skillnader i lånebelopp beroende på låneformen.

Om ditt syfte är att köpa en bil så kan ett billån med säkerhet vara det bästa alternativet. Tänk dock på att det finns begränsningar för vilket typ av bil du köper eller vem bilhandlaren är. I regel måste du köpa av en etablerad bilhandlare om du ska beviljas ett billån för köpet. Att köpa från privatpersoner brukar vanligen inte beviljas.

Budget och skuldrådgivningen

Om du skulle få svårt att betala tillbaka lånet och hamnar i svåra skulder kan du kontakta budget och skuldrådgivningen i din kommun. De ger dig en helt kostnadsfri konsultation om hur du ska betala av dina skulder och bli skuldfri. Om du har skulder du vill bli av med innan du ansöker om ett lån hos Likvidum för att få så låg ränta som möjligt kan du kontakta dem för hjälp.