Så handlar du en begagnad bil till bästa priset

Att köpa en begagnad bil kan vara en stor investering, även om bilen så att säga endast är begagnad och inte en ny från fabrik. Den vanligaste summan folk i Sverige lägger på en begagnad bil är ungefär 150 000, vilket får anses vara en relativt stor summa pengar för de flesta.

När man köper begagnat finns det vissa fällor man bör undvika för att få tillgång till ett så bra pris som möjligt. Det handlar dels om vem du köper bilen av, samt hur du väljer att finansiera din begagnade bil. Det finns många ekonomiska faktorer som kommer att avgöra om du har fattat ett bra ekonomiskt och finansiellt beslut kring köpet av din bil.

Köp av en privatperson

Det kanske bästa du kan göra för att komma ner i pris gällande själva köpet är att handla bilen från en annan privatperson. I regel sparar man mellan 15 till 20 procent av köpeskillingen på detta sätt, vilket kan utgöra stora summor vid just bilköp. Bilhandlare brukar nämligen göra ett påslag på priset utgörande just den procentsatsen, som du nu istället kan spara in på om du väljer att köpa bilen från en annan privatperson.

Undvik dyra lån

Många lånar dessvärre pengar för att köpa en begagnad bil av oseriösa kreditbolag som har dyra räntor och avgifter för lånet. Detta gör att om du köper en bil för 100 000 kronor i slutändan kan ha fått betala hisnande 300 000 kronor då hela lånet är avbetalat. Detta är faktiskt vanligare än man kan tro. För att undvika dyra lån och krediter rekommenderas starkt att du använder dig av en låneförmedlare som låter dig ansöka om lån från massor av banker och kreditgivare samtidigt, och på det sättet får konkurrera om dig som kund. På det viset kommer du att få tillgång till det absolut bästa lånet som är möjligt för just dig. Många sparar tusenlappar varje månad genom att använda sig av en låneförmedlare när de skall ansöka om lån.

Erbjud ett snabbt köp

Många som säljer en begagnad bil får massor av personer som hör av sig och vill titta på bilen, provköra den och är allmänt nyfikna. Det är inte ovanligt att mellan 25 till 50 personer hör av sig, som i själva verket endast är nyfikna på bilen och hör av sig för att de egentligen inte har mycket bättre för sig. Detta leder till att många som säljer en begagnad bil sållar ut de som verkar intresserade på riktigt. 

Ofta vill säljaren till bilen ha en så snabb affär som möjligt, vilket gör att du som kommer med ett konkret och seriöst bud om en snabb affär kommer att få chansen att köpa. Våga pruta på priset och erbjud ett direkt bud och erbjud pengarna genom en snabb och seriös affär. Detta brukar uppskattas och du kommer att tjäna på det rent ekonomiskt. Tänk på att alltid köpa en bil av dess rättmätige ägare genom att se över frågan vem äger bilen innan du genomför ditt köp.