Så kan du spara in pengar på mat i dyrtider

I tider som dessa, kan det vara bra att spara in pengar på saker och ting som är dyrt eller som man spenderar mycket pengar på. Mat är absolut en produkt där det går att spara in pengar på olika sätt. Detta vare sig man lagar egen mat hemma eller vill äta ute på restaurang.

Det finns flera sätt att spara pengar på mat och här följer några tips!

Planera dina måltider för veckan

Genom att planera dina måltider för hela veckan och göra en inköpslista på vad du behöver handla eller vart du skall äta på restaurang under veckan, kan du undvika impulsköp och se till att du bara köper det du behöver. 

Köp mat i storpack 

Många livsmedel som är att betrakta som basvaror, som ris, pasta och olika konserver, kan ofta köpas i storpack för att spara pengar. Leta efter erbjudanden på större förpackningar av mat som du använder regelbundet i hemmet. Detta kan resultera i stort sparande av pengar.

Handla mat på rabatt

Många handlare erbjuder regelbundet rabatter på ett visst antal utvalda varor. Håll utkik efter erbjudanden och rabatter på livsmedel som du använder regelbundet. Du kan även använda rabattkuponger för att spara ytterligare pengar, eller nyttja handlarens medlemskort.

Köp kedjans egna varumärken 

De absolut flesta butiker i Sverige så som ICA och Coopbutiker erbjuder sina egna varumärken som är billigare än de stora internationella varumärkena. Jämför priser och ingredienser för att hitta de bästa alternativen.

Minska konsumtionen av kött

Kött kan ofta vara dyrt att inhandla i matbutiken, så att minska din köttkonsumtion kan spara rejält med pengar. Välj vegetariska alternativ eller substitut som tofu, ägg, kvarg eller bönor för att få i dig protein. Det är dessutom bra för kroppen och miljön att minska köttkonsumtionen.

Laga mat hemma och ät smart ute

Att laga mat hemma är oftast billigare än att äta ute. Gör stora portioner och spara rester för framtida måltider. Om du ändå är sugen på att äta ute så googla gärna bra restauranger med bra priser för din hemstad till exempel “Lunch Göteborg” om du vill äta bra lunch i just Göteborgsområdet. Det finns restauranger som erbjuder mat till bra priser om man bara letar. Restaurang med buffé kan vara ett bra alternativ då man kan äta så mycket man vill.

Genom att använda dessa tips kan du spara pengar på matinköp och samtidigt få en hälsosam och näringsrik kost.