Så sparar du pengar genom att välja rätt mobilabonnemang

Stigande räntor samt höga priser på energi och drivmedel har inneburit ökade utgifter för många svenskar. Nu väljer allt fler att hålla hårdare i plånboken, för att minska sina kostnader och öka sitt sparande. Mobiltelefonen och tillhörande abonnemang är ett av de områden där man kan spara in några extra hundralappar, som kan göra stor skillnad i det långa loppet.

Mobiltelefonen är en central del i de allra flesta svenskars liv. Inte bara används den för att surfa och hålla kontakt med omvärlden, utan är även en direkt nödvändighet exempelvis när legitimering via BankID krävs. Mobilen är därav en av utgifterna i de flesta hushåll.

Det är i dag vanligt att köpa sin mobiltelefon på avbetalning, vilket innebär att den ingår i ens månatliga räkningar. I räkningshögen ligger också fakturan för mobilabonnemanget. Många svenskar betalar i dag mer än vad de behöver för sitt mobilabonnemang, och här finns goda möjligheter att spara pengar.

Hitta det bästa familjeabonnemanget

Om ni är flera personer i ett hushåll kan ett familjeabonnemang vara ett bra alternativ. Med denna lösning kan ni vara flera personer som samlas i ett och samma abonnemang, vilket ofta medför lägre total månadskostnad än om ni alla har varsitt.

Du kan hitta det bästa familjeabonnemanget genom att jämföra de olika aktörerna hos iphoneguiden.se. Vilket som är det objektivt bästa alternativet går dock inte att säga – svaret beror på vad du och dina familjemedlemmar efterfrågar.

Genom att jämföra alternativen får du en överblick över vad de olika operatörerna erbjuder. Medan det ena erbjuder obegränsad surf, kan det andra låta fler användare ansluta sig kostnadsfritt. Därmed blir det enklare att hitta det som passar bäst för just er familj.

Viktiga faktorer som påverkar månadskostnaden

För att hitta ett billigare mobilabonnemang krävs i regel att man är villig att kompromissa. Vill du ha obegränsad surf samt fria samtal och sms kommer månadskostnaden snabbt skjuta i höjden. Att förstå, och ha koll på dina mobilvanor är därför en av de viktigaste delarna i att hitta det bästa abonnemanget.

Många operatörer erbjuder sina kunder tjänster där du enkelt kan titta hur mycket surf du förbrukar i månaden. Ofta är surfvolymen en av de faktorer som skiljer de billiga från de dyra abonnemangen. Om du surfar lite, eller har möjlighet att dra ner på surfandet genom att oftare koppla upp dig mot ett Wi-Fi, finns betydande summor att spara.

Därtill finns i dag många abonnemang där mobiltelefonen ”ingår”. Den månatliga avgiften för telefon och abonnemang klumpas här inte sällan ihop till en, som ska täcka båda delar. Innan man väljer denna lösning är det viktigt att kolla vad den faktiska kostnaden för telefonen blir. Många gånger blir totalpriset dyrare än om man köper telefonen separat.

Många väljer därtill att teckna ett abonnemang som låter en byta mobiltelefon efter en viss tidsperiod. Dagens smartphones från de stora tillverkarna, såsom Apples iPhone 14, är av mycket hög kvalitet, och kan hålla betydligt längre än så. Om din nuvarande mobil är fullt fungerande kan du alltså spara in många tusenlappar på att hålla fast i den i ett extra år eller två.

Små belopp gör stor skillnad i längden

Mobiltelefonen är ett måste för de allra flesta. Det kan därför kännas svårt att hitta motivation till att ge sig ut på jakt efter ett abonnemang som kostar någon hundralapp mindre i månaden. Men att ta sig tid och energi till detta kan vara värt mycket – ”många bäckar små”, som det brukar heta.

Låt säga att ett mobilabonnemang kostar 599 kronor i månaden och att ni är fyra personer i familjen. Genom att minska abonnemangens kostnad med 200 kronor i månaden kan ni spara nära 50 000 kronor på fem år – pengar som kan gå till något annat än fri surf och betala av mobiltelefonen.