Så sparar du pengar under julklappshandeln

När det lackar mot jul går plånboken varm. Julpynt, klappar, julmat och resor tar alla sin beskärda del av dina hårt förtjänade slantar. Lyckligtvis finns det flera sätt att hitta julklappar  till förmånliga priser, så att du slipper suga på ramarna under mellandagarna.


För att spara pengar på nya inköp lönar det sig att hålla ögonen öppna efter erbjudanden, kampanjer och lagerrensningar. I många fall kan man lyckas få tag på en kraftigt prisnedsatt vara och därigenom spara tusenlappar. Om du surfar in på ReviewsBird får du reda på vilka företag det lönar sig att vända sig till i jakt på bra erbjudanden. 

Billigt och miljövänligt

Julklappsutgifterna är beroende av många faktorer, bland annat storleken på din familj och vänskapskrets, mottagarnas ålder, samt vilken typ av firande du kommer att delta i. I vissa sammanhang går det alldeles utmärkt att hitta second-hand plagg och loppisfynd för endast någon hundralapp, speciellt om mottagaren är miljömedveten och intresserad av klimatfrågor. För den som har ett öga för antikviteter kan det också löna sig att gå runt bland både loppisar och antikaffärer. Ibland kan man hitta riktiga dyrgripar för billiga priser, och på så sätt köper du en dyr present för en billig summa! 

Böcker och tidningar

Om någon av dina närstående är en bokslukare lönar det sig också att besöka antikvarier. De har ofta hyllmeter av böcker till billiga priser, och ifall du vet vilken genre personen föredrar kan du med säkerhet hitta den perfekta presenten.


Det finns dock familjer och vänskapskretsar där en sådan gåva inte skulle landa i lika god jord.
En tidningsprenumeration är en julklapp som nästan alltid uppskattas. Om personen i fråga gillar korsord eller andra tankenötter kan du hitta en lämplig julklapp hos Tankesport, som låter dig välja bland hela Bonniers sortiment. Just nu erbjuder de 3 prenumerationer för 99,00 kronor, och du kan välja just den svårighetsgrad och de ämnen som du tror att passar bäst.


Du kan också välj att ge ett presentkort på någon tidnings nätbutik, exempelvis Illustrerad Vetenskap, som också ger läsaren tillgång till ett brett sortiment av digitala artiklar, film- och ljudklipp.

Sy din julklapp själv

För dig som är bra på att sy eller sticka kan du spara många kronor på att ge hemgjorda presenter till dina nära och kära. För att hitta mönster, material och inspiration kan du bland annat vända dig till Knittingroom, som har ett brett sortiment av sytillbehör. Ett par yllesockor, vantar eller handskar som du själv gjort visar mottagaren att du är beredd att lägga ner tid och möda på just deras present. Hos Knittingroom hittar du även reaprodukter där du kan spara in ytterligare på materialkostnaderna. Du kan också ge sytillbehör i julklapp ifall du inte själv har tid att lägga ner på sömnad men känner någon som älskar att sy.


En julklapp behöver inte vara dyr för att bli väl emottagen. Det kanske låter som en kliché att det är tanken som räknas, men för de flesta människor stämmer påståendet. Om du har barn som börjar komma upp i åldrarna kan deras önskemål bli omfattande. De deras kamrater kanske alla bär ett plagg av ett visst märke, eller har den senaste smarttelefonen. Men många hushåll har helt enkelt inte råd, och som förälder ska man inte känna skam för något man inte rår över. Vi kan inte trolla med knäna, och nog blir det folk av barnen även om de inte bär de dyraste kläderna i kvarteret.


De flesta av oss är också medvetna om att konsumtionssamhället knakar i fogarna. Slit-och-släng-kulturen sjunger på sista versen, vilket innebär att minimalistiska gåvor hör framtiden till.

Kändishälsningar och skämtartiklar

En julklapp behöver inte heller ha en fysisk form. Du kan till exempel ge någon en kändishälsning från tjänsten Memmo, där du kan välja mellan profiler både från Youtube, Tiktok, TV eller film. Priserna varierar beroende på hur stor efterfrågan på respektive kändis är, men har du tur kan din närståendes favoritkändis finnas till ett förmånligt pris, och bidra med en julklapp som kan bli ett minne för livet.


Om du känner någon som är extra förtjust i skämtartiklar hittar du kanske en prisvärd julklapp hos Buttericks. Även om du står utan idéer kan du välja alternativet ”inspiration”, och få tips på en stor mängd julklappar, varav många har förmånliga priser. Barn i alla åldrar brukar uppskatta prylar som de kan utföra spratt eller ”pranks” med, bland annat pruttkuddar, vattenballonger, drakula-tänder och vattensprutande blommor som alla går att hitta för under 100,00 kronor.