Sök bilens rätta ägare och undvik att köpa bil av en bedragare!

I tider då nya bilar kostar stora mängder pengar har begagnatmarknaden för bilar kraftigt ökat. Det säljs allt fler moderna begagnade bilar hos såväl handlare som av privatpersoner. Köper du bil av en annan privatperson, vilket oftast är billigaste sättet att införskaffa en ny bil bör du vara noga med att undersöka ägaren till bilen. Undviker du att kontrollera att säljare och ägare de facto är samma person kan du bli skyldig att återlämna bilen till den rättmätige ägaren helt utan ersättning och se dina pengar försvinna.

Hur kontrollerar jag vem som äger bilen?

Genom att söka på Google “Vem äger bilen?” kommer du att få många olika svar på hur du kan göra för att få svar på vem som äger en viss bil. All denna information från olika aktörer och sajter inhämtas från Transportstyrelsens vägtrafikregister. Behöver du alltså få information direkt från källan vänder du dig direkt till dem via telefon eller deras hemsida. Det är viktigt att tänka på att andra källor endast är avspeglingar av Transportstyrelsen och att deras databaser kanske inte uppdateras dagligen.

Enklast hittar du ägaruppgifter genom deras SMS tjänst. Skicka ett registreringsnummer till nummer 72503 och invänta svar om vem som står som ägare till bilen. Då får du svaret direkt från vägtrafikregistret.

Kontrollera att säljaren och ägaren är samma person

Efter att du samma dag du skall köpa bilen kontrollerat vem som äger bilen kontrollerar du att säljaren innehar ett giltigt ID/PASS med samma information som du fått från vägtrafikregistret. Även om personen säger sig ha rätt att sälja bilen åt någon annan, till exempel sin fru, sitt barn eller liknande bör du dra öronen åt dig. Du bör då få se ett dokument på att personen har åtagit sig att sälja bilen samt har tillåtelse till detta genom en fullmakt. Det är dock ägaren till bilen som måste skriva på papper på försäljningen. I regel bör du få träffa bilens rättmätige ägare och vi uppmanar starkt till att endast köpa bilar av bilens ägare.

Vad händer om jag köper en bil av någon som ej äger bilen?

Då kan kort och gott du bli av med bilen! Bilens ägare kan hävda att den inte alls var villig att sälja bilen och att du råkat ut för en bedragare eller tjuv som sålt den till dig. Detta kan ske även om ägaren egentligen “var med på bedrägeriet”. Det blir svårt för dig att bevisa om du varit oaktsam och ej kontrollerat ägaren. Att köpa i “god tro” gäller i princip ej längre då det är ditt ansvar som köpare att kontrollera vem som äger bilen.