Spara smart: Fyra enkla sätt att behålla mer av dina pengar varje månad

Vi har alla varit där. Efter en lång månad öppnar bankappen och stirrar förvånat på siffrorna som dyker upp. Hur kunde det bli så lite kvar? Du minns middagen ute med vänner, den där impulsiva shoppingturen, och kanske det onödiga abonnemanget som skulle vara ”fritt i en månad” men som du glömde säga upp. Pengar verkar rinna iväg lika snabbt som de kommer in, och du önskar att det fanns ett sätt att behålla mer av dina hårt förvärvade slantar.

Det kan kännas överväldigande, men med några få smarta beslut så kan du förändra din ekonomi märkbart. I den här texten delar vi med oss av fyra konkreta tips som kan ge ditt sparande en skjuts och förvandla den där skrämmande bankappen till en källa av stolthet och självförtroende.

Köp en storlek för stora kläder till barnen

Alla föräldrar vet hur snabbt barn växer, så istället för att köpa kläder i precis rätt storlek kan du spara genom att köpa en storlek större. Om du är osäker på vilken storlek som är rätt så kan du kolla in den här storleksguiden för barnkläder.

  • Exempel: Istället för att köpa de där söta byxorna i storlek 86 till din ettåring, gå för storlek 92. De kan rullas upp till att börja med och kommer att passa perfekt inom några månader.
  • Förslag: Besök second hand-butiker. Inte nog med att kläderna ofta redan är uppmjukade och bekväma, men priset är också betydligt lägre än nytt!

Planera dina måltider

Att planera dina måltider kan hjälpa dig att undvika dyra impulsköp.

  • Exempel: Istället för att spontant bestämma vad du ska äta på kvällen, gör en veckoplan. Med en lista blir det lättare att köpa exakt det du behöver, på så sätt kan du lättare göra storkok och slippa slänga så mycket mat.
  • Förslag: Använd appar som ’Tasty’ eller ’Yummly’ för att hitta recept baserade på de ingredienser du redan har hemma, vilket minimerar svinn.

Gör-det-själv

Med lite tid och kreativitet kan du skapa eller reparera saker själv.

  • Exempel: Har din favorittröja ett hål? Istället för att köpa en ny, lär dig några enkla sömnadsknep för att laga den.
  • Förslag: Besök lokala gör-det-själv-verkstäder eller kolla in guider på YouTube, du kommer bli förvånad över hur mycket du faktiskt kan göra själv!

Begränsa onödiga abonnemang

Gå igenom alla dina abonnemang åtminstone två gånger per år.

  • Exempel: Om du märker att du bara använder Netflix men också betalar för HBO, Spotify, och Apple Music varje månad så är det troligtvis läge att säga upp några tjänster. Kom ihåg att fjuttiga 99kr i månaden faktiskt är 1200kr per år.
  • Förslag: Flera företag erbjuder familjeabonnemang, så om du och dina vänner eller familjemedlemmar har liknande tjänster, överväg att dela kostnaden för ett familjeabonnemang. Var bara beredd på att det kan bli lite knepigt att logga in i framtiden nu när alla stora streaming-företag försöker lösa hela “konto-delnings-problemet”

Genom att göra dessa förändringar och anpassa dem efter dina egna behov kommer du snart att märka en positiv förändring i din plånbok. Och med dessa besparingar kan du investera i dina framtida mål eller unna dig något speciellt då och då!