Tips för att ta ett privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som du kan ansöka om för konsumtion. Du kan ansöka om privatlån från storbankerna eller andra långivare som finns på marknaden. 

När du ansöker om ett privatlån så tar långivaren eller kreditbolaget alltid en kreditupplysning på dig för att kontrollera din återbetalningsförmåga eller kreditvärdighet som det också kallas.

Därför ska du jämföra privatlån

Det är alltid fördelaktigt att jämföra privatlån innan du bestämmer dig för att ansöka. När du jämför privatlån hos en jämförelsesajt så får du en tydlig överblick om vad som finns på marknaden och det blir lättare att hitta ett billigt lån med låg ränta. På många jämförelsesajter så finns de främsta långivarna och låneförmedlarna listade och du får en tydlig överblick på räntorna som finns och de krav som de olika långivarna ställer. 

Ansök om privatlån via låneförmedlare

En låneförmedlare lånar inte själva ut pengar utan agerar som en mellanhand mellan låntagare och långivare. När du ansöker om ett privatlån via en låneförmedlare så får du flera erbjudanden från de långivare som låneförmedlaren samarbetar med. På så sätt kan du välja de låneerbjudandet som passar dig bäst.

En annan fördel är att alla de långivare som samarbetar med låneförmedlare står under finansinspektionen, vilket gör att du kan känna dig trygg med allt går rätt till med ditt lån. 

Så ansöker du om ett privatlån

Nedan följer de steg du ska ta för att ansöka om ett privatlån:

 1. Fyll i önskat lånebelopp
 2. Fyll i dina personuppgifter och din inkomst
 3. Kontrollera att alla uppgifter är riktiga
 4. Singerna din låneansökan med mobilt bankID
 5. Klart!

Vilken låneförmedlare är bäst för privatlån?

Det är svårt att säga vilken låneförmedlare som är bäst då de beror mycket på din personliga ekonomiska situation. Några av de absolut främsta låneförmedlarna i Sverige är dock.

 • Lendo
 • Zmarta
 • Advisa

Hur mycket kan jag låna via ett privatlån?

Lånebeloppet för privat kan variera en del beroende på långivare men man kan i regel säga att de handlar om lån på mellan 5,000 – 600,000 kronor. Snabblån brukar till exempel vara lite mindre, från 1,000 – 50,000. 

Krav för att ta ett privatlån

De krav som ställs på dig som låntagare när du vill ta ett privatlån varierar mycket, främst beroende på hur stort privatlån du vill ta, nedan listar vi ett par grundkrav för att ta ett privatlån.

 • 18 år (ibland är åldersgränsen högre)
 • En årsinkomst på minst 100,000 kronor
 • Inga aktiva skulder hos kronofogden
 • Folkbokförd i Sverige

Ränta på privatlån

Räntan på ett privatlån kan variera en hel del men generellt sett brukar det ligga på mellan 2,95% – 29%. Räntan påverkas en del beroende på hur mycket pengar du lånar och hur din kreditvärdighet ser ut. Ju bättre kreditvärdighet du har ju bättre ränta får du i regel.

Har du en hög årsinkomst och inte har några skulder så kommer du få en bättre ränta än någon som har en lägre årsinkomst och skulder i form av andra lån och krediter. 

Exempelräntor på privatlån från låneförmedlare

 • Lendo – Hos Lendo kan du få lånerbjudanden med en effektiv ränta på 2.95 – 29.95
 • Zmarta – Zmarta erbjuder privatlån med effektiv ränta på 2.99 – 29.9 %
 • Sambla – Sambla är en bra låneförmedlare för privatlån som erbjuder effektiv ränta på 3,01%-29,95%

Återbetalningstiden för ett privatlån

Återbetalningstiden, eller löptiden som det också kallas kan räntan variera en hel del beroende på långivare. Generellt sett kan man dock säga att löptiden för ett privatlån ligger på 1 – 20 år. 

Vad är skillnaden på ett privatlån och ett blancolån?

Det finns egentligen ingen skillnad på ett privatlån och ett blancolån, utan det är olika namn för samma typ av lån.

Vad kan jag använda ett privatlån till?

Ett privatlån är ett konsumtionslån vilket innebär att lånet är till för konsumtion. Du får alltså använda pengarna till vad du vill och långivaren frågar inte vad pengarna ska gå till.

Exempel på vad ett privatlån kan användas till

 • Ett privatlån kan användas till att finansiera en resa
 • Du kan köpa en bil med ett privatlån
 • Du kan renovera din bostad
 • Du kan finansiera ett bröllop