Vad är en kryptovaluta

Vad innebär kryptovaluta och hur köper man dem?

Enkelt uttryckt kan man säga att en kryptovaluta är en digital valuta som skapas, handlas och lagras elektroniskt via internet, alltså en typ av valuta som ej finns fysiskt. Valutan är heller ej utgiven av någon stat eller myndighet utan fristående detta. Valutan är saknar däri en centralt reglerande instans som andra valutor gör. Det kanske mest kända exemplet på en kryptovaluta är Bitcoin som var den första kryptovalutan att nå framgång på marknaden. 

Värdet på kryptovaluta såsom Bitcoin skapas av tillgången och efterfrågan då det finns en bestämd mängd Bitcoin 21 miljoner som kan skapas och finnas. Man kan helt enkelt säga att det är marknaden som styr priset på valutan. 

På många sätt nyttjas valutan i rent spekulativt syfte, men man kan även använda valutan för att handla varor och tjänster med i viss mån. Många som tror att kryptovalutor kan vara en del av framtidens ekonomiska och monetära system köper kryptovaluta eller investerar i värdepapper med kryptovaluta som underliggande tillgång.

Hur köper jag kryptovaluta?

För den som vill handla valutan direkt och äga valutan, krävs det att man öppnar en digital plånbok där man kan förvara valutan. Du kan besöka ett antal sajter som säljer Bitcoin likt en valutaväxlare. Du betalar med svenska kronor och erhåller BItcoin eller annan kryptovaluta som du vill köpa. Pengarna lagras sedan i din digitala plånbok. Du kan närsomhelst sälja eller köpa mer av valutan.

Det finns många olika typer av kryptovaluta, det mest kända är dock Bitcoin varför vi mestadels tar upp det som exempel i artikeln men även valutor som Ethereum, Ripple och Litecoin är populära att köpa eller investera i.

Investera i denna typ av valuta

Om du inte vill köpa valutan för direktägande kan du i ställer investera i värdepapper som innehar olika kryptovaluta som underliggande tillgång. Detta har blivit alltmer populärt eftersom många vill hänga med på tåget gällande den nya digitala ekonomin. I dag ingår kryptovaluta i en väl diversifierad investeringsportfölj.