Vad är ett odds och ett oddsspel?

Att spela på olika sportspel och vadslagning av olika typer har länge varit populärt såväl i Sverige som i andra nordiska länder. Norge är ett av de länderna där betting och odds spel på sport är populärt och är du intresserad av spel i Norge kan du med fördel besöka den norska siten Bettingsider.me

Vad är egentligen ett odds?

Ett odds förutbestämms efter vissa kriterier och riktningar av hur sannolikt det är att någonting skulle inträffa. Det kan egentligen handla om precis vad som helst som du kan sätta ett odds på, allt från sport till politiska val eller om solen går upp i morgon. Oddset är den matematiska sannolikheten för att  någonting inträffar eller som i sport, den sportsliga sannolikheten. Sannolikhet kan självfallet bedömas olika beroende på vad det är man skall sätta ett odds på.

Odds på sportspel

Just på sportspel är det vanligt att man spelar på odds. I Sverige var tipstjänst först med vadslagning av den typen med spelet “Oddset” redan 1934. 

Som vi tidigare nämnt är odds en sannolikhetsmarkör för just hur sannolikt det är att någonting bör inträffa. När det gäller sport kan man i det här fallet tala om hur sannolikt det är att Sverige vinner över Brasilien i en viss specifik match i fotboll. Här bestämmer bookmakern eller oddsättaren villkoren och förutsättningarna för hur sannolikt detta är, och får på det sättet fram ett odds. 

Om bookmakern ger dig ett lågt odds betyder det att denne tror att sannolikheten är hög att det förväntade inträffar. Det vill säga får du ett odds på 1,20 på att Brasilien vinner matchen mot Sverige bedömer bookmakern det som högst sannolikt att detta sker. Detta gäller även tvärt om. Om bookmakern eller oddssättaren bedömer sannolikheten som mycket låg för att Sverige skall vinna sätts ett mycket högre odds på detta.

Att spela på odds

Att spela på odds spel kan du som privatkund göra hos de flesta onlinecasino eller bettingsajter i dagens läge. Vill man bli framgångsrik i att spela på odds gäller det att hitta det spelbolag som kan ge dig det bästa oddset. Detta kan nämligen skilja sig kraftigt mellan de olika aktörerna på marknaden. Eftersom de som sätter oddsen kan bedöma sannolikheten olika kan oddsen helt enkelt se mycket olika ut. Du som spelare vill ju ha ett så högt utdelningsvärde som möjligt på ditt satsade kapital. Ett bra sätt att hitta det bästa oddset kan vara att besöka en gratis jämförelsesajt för odds och betting.

Innan man börjar spela på olika vadslagningsspel av denna typen kan det vara en god idé att vara insatt i vad man spelar på. Skall du till exempel börja spela och du har ett intresse av hockey kan det vara en absolut fördel att börja spela odds på just hockey, eftersom du då kommer att kunna göra bättre analyser av hur spelet skall gå och därmed öka chansen till att vinna pengar. Kort och gott, vill du bli framgångsrik på spel så lär dig spelet!