Vad för elavtal passar dig?

Funderar du på detta med elavtal? Kanske det är så att du funderar på att byta elavtal och teckna ett nytt elavtal hos ett helt annat elbolag än vad du har idag? När det gäller elavtal, så finns det idag flera varianter av dessa. Du har fast elavtal, rörligt elavtal samt att det även finns mixat elavtal.

Fast avtal – för dig som gillar att ha koll på dina utgifter

Att byta elavtal till ett med fast pris, det är bra om du vill ha koll på dina utgifter. Du slipper då att oroa dig över elprisets utveckling. Det pris du får när du tecknar nytt elavtal det är vad du kommer att betala under den period du är bunden till avtalet. Oftast går det att binda från 3 månader upp till 10 år.

Rörligt avtal – kan var både billigt och dyrt

När det gäller rörligt avtal, med rörligt elpris så är det som så att det rörliga elpriset baseras på hur det går på elbörsen. Det gör att priset kan variera rätt kraftigt under året. Det innebär att du kan komma att betala riktigt höga räkningar när elen är dyr, men knappt betala något när priset går ner.

Mixavtal

Det finns även det som kallas för mixavtal. Det passar dig som inte vet om du ska ha fast eller rörligt, för detta är lite av både. Hälften av den elen du använder, den betalar du fast pris för och den andra hälften, den följer priset på elbörsen.

Anvisningspris

Om du inte gör ett aktivt val av elavtal så är risken att du får det som kallas för anvisningspris. I snitt är detta 30 % dyrare än om du själv väljer att teckna ett elavtal. Så se till att du byter elavtal och tecknar ett nytt om du har ett elavtal som är på väg att löpa ut.