Vad kan man använda en kontokredit till?

Kontokredit är en form av mindre lån som delar många likheter med ett kreditkort. Denna sortens finansiering har på sistone blivit alltmer populärt och det finns idag ett stort antal aktörer som beviljar kontokrediter till privatpersoner i Sverige.

Men vad är en kontokredit och vad fyller de egentligen för syfte? Allt det och mycket mer går vi igenom i följande artikel.

Lån och kredit i ett ger stora möjligheter

Innan vi tar en titt på vad man brukar använda kontokrediter för behöver vi förklara hur de fungerar då det är helt avgörande för deras funktionalitet. Kortfattat är en kontokredit en blandning av ett lån och ett kreditutrymme.

Detta då man får ett fast belopp utbetalt i likhet med ett lån, däremot har du fri tillgång att använda kontokrediten precis som du vill i likhet med ett kreditkort. Om du beviljas en kontokredit så får du helt enkelt ett fast belopp utbetalt till ditt bankkonto med specifika återbetalningsvillkor, ränta, etc. Till skillnad från exempelvis ett bostadslån som endast får användas till en specifik bostad, kan du använda din kontokredit precis som du vill.

På grund av detta får du som låntagare möjligheten att använda de lånade pengarna till det du behöver du till; allt från dagliga utgifter, räkningar eller större inköp och utgifter.

Detta kan du bruka din kontokredit till

Idag kan man ansöka om kontokredit som privatperson eller som ett företag. När det kommer till privatpersoner används kontokrediter framför allt till:

  • Större utgifter – om du exempelvis ska renovera badrummet eller köpa en ny bil.
  • Täcka vardagliga kostnader – ibland kan man behöva hjälp med att täcka sina vanliga utgifter och då är en kontokredit perfekt.
  • Som buffert – en kontokredit kan också sparas till regnigare dagar när man inte riktigt få ihop ekonomin.
  • Dagligt bruk – somliga väljer även att ansöka om kontokrediter för att hjälpa till med dagliga utgifter och inköp såsom räkningar. matvaror, etc.

Även företag kan använda kontokrediter på samma sätt fast de flesta företagarna använder kontokrediter till att täcka oväntade utgifter eller mellanstora investeringar, till exempel om man måste köpa in ny maskiner till en fabrik eller måste serva en företagsbil.

För att sammanfatta det hela är kontokredit en praktisk finansiell lösning på många problem. Tänk bara på att kontokrediter, i likhet med alla liknande ekonomiska tjänster, har strikta krav. Du får till exempel inte ha en betalningsanmärkning och måste även ha en hög kreditvärdighet.

Kontakta din långivare för att lära dig mer om de villkor som gäller för dig och din kontokredit.