Vad kostar bilresan?

Räkna ut bränslekostnaden för din bilresa

Nu i sommartider är det inte ovanligt att familjen åker ut på semester med antingen bil eller husbilen och unnar sig livets goda. Det är en enorm frihetskänsla att kunna åka iväg och låta dagen komma som den vill och åka ut på ett biläventyr. 

Ett sätt att semestra som blivit extra populärt de senaste åren är att dra iväg med husbilen på semester såväl i Sverige som i Europa, vissa är så pass modiga att de väljer att åka ända till Asien och Afrika med sina husbilar!

Innan man sticker iväg kan det vara värt att räkna ut hur mycket själva bilresan kommer att kosta om man räknar på bränslekostnaden. Detta för att få en indikation på hur mycket pengar man kan komma att behöva inneha för bränsle på själva resan samt för att räkna ut den totala kostnaden.

Åker man genom flera olika länder med skillnader i pris på bränsle kan man självfallet räkna in detta i det totala priset.

Ett enkelt sätt för att räkna ut bränslekostnader för en bilresa är att använda sig av en färdig kalkylator online för detta ändamålet. Söker du på Google efter “räkna ut bränslekostnad”, eller “vad kostar bilresan?” så kan du enkelt hitta ett par färdiga system för att räkna ut den totala kostnaden för en bilresa.

Du kan självfallet även på egen hand räkna ut vad en bilresa kostar i bränsle genom att nyttja enkel matematik.

För att räkna ut total kostnad tar du antalet mil du skall resa, gånger drivmedelspriset per liter, gånger bränsleförbrukningen per mil. På detta sättet räknar du ut totala kostnaden.

Exempel: 30 mil * 14 SEK/liter * 0,4 l/ mil = 168 SEK

Om din bil drar 0,4 liter per mil i snitt och du skall åka 30 mil med ett bränslepris på 14 kronor litern blir din totala resekostnad 168 SEK. 

På detta enkla sätt kan du därmed räkna ut vad din resa kommer att kosta även om du åker långa sträckor över Europa eller världen. Det kan då vara smart att räkna ut kostnaden för varje land för sig för att få ut exakta värden eftersom pris på bränsle skiljer sig för varje land.

Lycka till på din bilresa och kör försiktigt!