Välj ett kreditkort med rätt förmåner för dig

Kreditkortsmarknaden växer stadigt och även om betalkort fortfarande är det mest populära alternativet så blir kreditkort allt vanligare. Och med ett ökande antal kreditgivare och aktörer har du som konsument större möjlighet att hitta rätt kreditkort. Under förutsättningen att du vet vilket sorts kreditkort du behöver.

Det lättaste sätt att ta reda på vilket kreditkort som passar dig bäst är att jämföra kreditkort baserat på de förmåner som erbjuds. Kreditkort fyller nämligen olika funktioner beroende på hur och varför man använder dem, något du kan läsa mer om här nedan.

Vad förväntar du dig av ditt kreditkort?

För att göra det så enkelt som möjligt brukar man dela upp kreditkort i olika kategorier utefter vilka förmåner de erbjuder. Vi har valt att kategorisera dem i följande fem grupper.

Resor

En av de mest populära förmånerna med kreditkort är resor. Inte nog med att man kan samla flygpoäng och få rabatter på hotell och lounger runt om i världen, men alla de bästa kreditkorten idag erbjuder kompletterande reseförsäkring.

Med rätt resekort kan du alltså spara pengar på resan, tjäna pengar på resan och se till att du och dina medresenärer är skyddade ifall olyckan skulle vara framme.

Shopping

Många av dagens kreditkort är kopplad till diverse butikskedjor och e-handlare. Exempelvis ger ett Komplett Bank kreditkort massor med bra rabatter på Komplett.se och Supreme har sin egen poängshop med varierande utbud.

En stor fördel med att shoppa med ett kreditkort är att dina transaktioner är skyddade och du får ofta tillgång till extra garantier och försäkringar.

Mat

Om du alltid handlar mat i samma matbutik eller från samma kedja bör du överväga ett så kallat matkort. De två största matkorten i Sverige är ICA och Coops egna kreditkort. Med dessa får du rabatter och möjligheten att samla poäng varje gång du handlar i butikerna.

Ett bra kreditkort för matbutiker fungerar även som ett vanligt kreditkort och erbjuder ofta reseförsäkringar och andra trevliga fördelar.

Bensin

Alla som kör mycket bil – vare sig det är privat eller i jobbet – borde ha ett bensinkort som de använder varje gång de tankar. Har du möjlighet att alltid tanka bilen på en av de stora kedjorna i Sverige såsom Circle K eller OKQ8, så kan du spara mycket pengar på rätt kreditkort.

Det finns också en del kreditkort som inte är renodlade “bensinkort” men som trots det ger fina förmåner och bättre priser när du handlar.

Företag

Som företagare har du möjligheten att ansöka om ett företagskort. Skillnaden på ett företagskort och ett privat kreditkort är att företagskortet endast får användas för företagets utgifter. Du ska alltså inte använda detta kortet till privata resor eller för att tanka familjebilen.

Observera att villkoren för ett företagskort skiljer sig från ett privat kort. Se därför till att du är fullt införstådd i dina rättigheter och skyldigheter innan du ansöker.

Glöm inte avgifter, ränta och villkor

Kreditkort i alla ära, men som konsument kan du inte bara ansöka om ett kreditkort hur som helst. Alla kreditgivare följer strikta regler och deras verksamheter granskas noggrant av bland andra Finansinspektionen (FI). Det innebär bland annat att kreditgivare måste genomföra en kreditupplysning på alla sina eventuella kunder.

Som bekant betalar man även vissa avgifter (årsavgift, växlingsavgift, etc.) plus ränta för att använda ett kreditkort. Därför uppmanar vi alla till att studera ett kreditkorts villkor innan ni ansöker om ett kreditutrymme.